Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ubåtsjakt i sociala medier

Försvarsmakten letar efter någonting i Stockholms skärgård. Svensk media jagar en rysk ubåt. I sociala medier hittar man det mesta.

Den svenska insatsen i Stockholms skärgård har nu gått in på sitt fjärde dygn. I fredags meddelade Försvarsmakten att de inlett en sökinsats i Stockholms mellersta skärgård. Sedan dess har Försvaret varit förteget. På lördagen utökades insatsen. På söndagen publicerades en bild på ett misstänkt föremål i Jungfrufjärden.

Läs också: Snabbguide: Dag för dag

Medier har däremot rapporterat mera. Det liverapporteras från helikoptrar och spekuleras från båtar. Enligt medierna är en havererad rysk ubåt huvudmisstänkt, ett lastfartyg utanför skärgården medskyldigt.

På sociala medier har andra, än mer obekräftade teorier, förts fram.

Användare Mr.Herns har lyckats lista ut vad som döljer sig i den ganska korniga bilden som Försvarsmakten publicerade.

Det cirkulerade även bilder på sociala medier som pekar ut en vilsen Paddan, som tagit sig hela vägen från Hamnkanalen i Göteborg till Stockholms skärgård.

Tv-profilen Lasse Kronér för däremot fram helt en annan teori:

"Ok, sluta nu. Jag erkänner. Så här va det, jag skulle bara ta ett sista dopp innan vintern. Men ubåt, va fan."

Flera har gjorts sig roliga över faktumet att det Svenska försvaret eventuellt jagat en ubåt en röd dag i oktober.

Om den pågående insatsen följer manus lär en rysk officer, som kommer vara slående lik Sean Connery, lämna över en rysk atomubåt, inom kort.

Andra användare på försöker hitta fördelar med det som eventuellt sker.

"Fördel med den ryska "invasionen": Vi är direktkvalificerade för hemma-VM 2018." skriver han på twitter.

Flera spekulerar i fotbollsspåret och menar att ryssarna nu hämnas efter att de bara ett poäng i EM-kvalet mot Sverige och sedan ett nytt kryss mot Moldavien.

Nyheter24 är också inne på invasionsspåret. De har publicerat tio nyttiga fraser att kunna slänga sig med när ryssen kommer .

Sveriges radio, i vanlig ordning aningen mer sansad i sin rapportering, nöjer sig med att ge tips på hur vi ska fotografera ubåtar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.