Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Ubåtsfallet: Kroppen medvetet stympad

Köpenhamnspolisen vet ännu inte om den likdel som i går anträffades söder om den danska huvudstaden tillhör försvunna Kim Wall. Enligt polisen kommer nu dna från kroppsdelen att matchas mot svenskans. – Vi har ett resultat imorgon, säger Jens Møller vid Köpenhamnspolisen. Enligt polischefen är det också säkerställt att kroppen medvetet har stympats.

Strax före klockan 16.00 på måndagen gjorde en manlig cyklist ett makabert fynd av en kroppsdel tillhörande en kvinna. 

Fyndet gjordes bara några meter från strandkanten vid Klydesøen på ön Amagers sydvästra sida. 

LÄS OCKSÅ: Del av kvinnokropp hittad i Öresund

Området ligger inte långt ifrån den plats där ubåtskaptenen Peter Madsen, som misstänks ha dödat försvunna Kim Wall, 30, räddades från sin ubåt dagen efter den svenska kvinnans försvinnande. 

Den danska polisen undersöker nu om kroppen kan tillföra försvunna Kim Wall. 

Jens Møller, chef för Köpenhamnspolisens mordenhet, uppgav under tisdagseftermiddagen i ett videouttalande att obduktionen av kroppsdelen pågår under eftermiddagen och först väntas vara klar fram mot kvällen. 

DNA-svar under onsdagen

I uttalandet uppger Jens Møller också att den funna kroppsdelen medvetet har skurits bort från övriga delar av ett lik. Längden på kroppen talar enligt Jens Møller inte emot att den tillhör Kim Wall. 

– Det är inget som talar emot att det kan vara Kim Wall, men det vet vi inte ännu. Resultatet av dna-undersökningen är först klar imorgon och sedan ska det resultatet matchas med dna från Kim Wall och det resultatet har vi tidigast imorgon, säger Jens Møller.

Polischefen berättar också att polisen har fått in flera tips om att andra likdelar ska ha setts till i Köpenhamnsområdet sedan i går. Polisen här därför genomfört dykningar i hamnområden i Köpenhamn, men hittills har inga fler fynd gjorts. 

Med hjälp av det danska hemvärnet har också ön Amagers sydvästra kustlinje sökts av under tisdagen, utan att ytterligare fynd har gjorts. Jens Møller uppger att sökningarna kommer att fortsätta de närmaste dagarna. 

LÄS OCKSÅ: Del av kvinnokropp hittad i Öresund

Madsen: "Begravde Kim Wall i havet"

Polisens misstanke är att Madsen sänkte sin ubåt medvetet efter att han enligt egen utsago "begravt" Kim Wall i havet efter att kvinnan dött till följd av en olyckshändelse ombord. 

Enligt Köpenhamnspolisens presstalesperson Stein Hansen tror myndigheten på åtminstone på delar av Madsens historia. 

–  Vi tror att han talar sanning när han säger att hon har dött i ubåten, berättade presstalesmannen Steen Hansen under måndagen. 

Madsen sitter sedan i lördagen den 12 augusti häktad. I en första version, efter att han räddades från sin ubåt, uppgav Madsen att han hade släppt av Kim Wall vid liv på Refshaleøen på norra Amager vid 22.30-tiden samma kväll som de åkte ut i ubåten tillsammans för att svenskan skulle skriva en artikel om dansken. 

Versionen om att en olycka inträffade ombord på ubåten uppgav han en dag senare i samband med häktningsförhandlingen vid Köpenhamns tingsrätt. 

Madsen "lättad"

Under måndagen gav domstolen i samråd med polis och Madsens försvarare klartecken till att lyfta på delar av förundersökningssekretessen - vilket gjorde att polisen valde att gå ut med delar av Madsens senare version offentligt. 

Enligt hans försvarare Betina Hald Engmark kände Madsen lättnad över att uppgifterna blev offentliga. Samtidigt uppgav hon att Madsen, som anser sig helt oskyldig, gärna vill att hela hans version kommer ut. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.