Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Telias företagstelefoni har legat nere på efter ett omfattande växlingsfel. Arkivbild.

Tyst i luren när Teliatelefoni strulade

Telias företagstelefoni har under dagen legat nere på grund av ett omfattande växelfel. De drabbade företagen har varken kunnat ringa eller ta emot samtal. Mobiltelefoner som är kopplade till företagsväxlarna har inte heller gått att använda.

- Det har varit ett tekniskt fel i växellösningen, exakt vad har jag inte information om. Det är avhjälpt nu och allt ska fungera som vanligt, säger Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia Company, till TT vid klockan halv sju på kvällen.

Det kommer dock att pågå en del arbete som kan medföra kortare störningar under kvällen.

Telia fick kännedom om felet under morgonen. Bland de drabbade företagen fanns TT Nyhetsbyrån och flera lokaltidningar som Västerbottens- Kuriren och Norrländska Socialdemokraten. Även Värmlandstrafik varnade sina kunder om att det inte går att komma fram på telefon.

Enligt Åke Holmgren, enhetschef för skydd av kritisk infrastruktur och cybersäkerhet på MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), är det viktigt att alla samhällsviktiga aktörer har en egen beredskap.

"Här skulle det kunna handla om att vara nåbar i andra kanaler (ökad webbnärvaro för att möta allmänheten t ex)", skriver han i ett mejl till TT.