Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

Tyskt åtal mot lasermannen

Åklagare i Tyskland väcker åtal mot den i Sverige livstidsdömde John Ausonius, även känd som lasermannen, skriver åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main i ett pressmeddelande.

Ausonius misstänks för mordet på en kvinna i Frankfurt 1992. Kvinnan sköts ihjäl och en vecka före mordet hade Ausonius varit i bråk med henne efter en påstådd stöld.

Åklagaren anklagar Ausonius, som då var 38 år, för att ha rånat och mördat en 68-årig kvinna som arbetade i garderoben på en restaurang.

Brottet skedde då kvinnan var på väg hem från jobbet.

Följde efter och sköt henne

Ausonius följde enligt åtalet efter kvinnan på cykel då hon slutat, och sköt henne i huvudet på nära håll. Efter mordet ska han ha tagit hennes handväska och flytt. Ausonius utgick enligt åklagaren från att hon stulit en elektronisk kalender som tillhörde honom.

Ausonius överlämnades till Tyskland i januari. Tysk polis har tidigare förhört honom om mordet men han har då sagt sig vara oskyldig.
 

Patronhylsor del av bevisning

Åtalet mot John Ausonius bygger dels på teknisk bevisning, dels på ögonvittnen från 1992, enligt åklagaren.

– Åklagaren ansåg att det fanns en tillräcklig bevisning, dels genom vittnen, dels eftersom det hittats patronhylsor på brottsplatsen som stämmer överens med den ammunition som säkrats i Sverige, säger Nadja Niesen på åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main, till TT.

Inga nya bevis ska ha framkommit.

– Nej. Det är de tidigare bevisen, ögonvittnen som var där då.
 

Förnekar brott

Ausonius förnekar brott, men har erkänt att han var i Frankfurt am Main vid tidpunkten för mordet, enligt åklagarmyndigheten i Frankfurt am Main. Sedan han lämnades ut från Sverige i januari har han suttit häktad i Tyskland.

Det är oklart när huvudförhandlingen kan inledas, enligt Nadja Niesen.

– Förhoppningsvis i sommar, men det är bara en uppskattning, säger hon.
 

Sköt invandrare slumpmässigt

John Ausonius, född 1953, blev kallad lasermannen efter att 1991–1992 dödat en person och skadat tio. Han sköt dem med gevär med lasersikte.

Offren hade utländsk bakgrund och var slumpmässigt utvalda.

Han dömdes 1995 till livstids fängelse för ett mord, tio mordförsök och nio rån.