Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Tyskland totalförbjuder MC-gängens märken

Tyskland har nu beslutat att totalförbjuda motorcykelklubbarna Hells Angels, Bandidos och Gremiums ryggmärken inom landets gränser, det skriver Ekstra Bladet. "Ryggmärksförbudet ändrar garanterat inte de straffbara handlingarna", säger partiet Die Linke, som röstade mot lagförslaget, enligt AFP.

Tyska förbundsdagen, det federala organ som stiftar lagar, har nu beslutat att man ska förbjuda tre motorcykelklubbars ryggmärken, det skriver Ekstra Bladet

I förbundsdagen var det kristdemokratiska CDU och socialdemokratiska SPD som röstade för förslaget, medan vänsterpartiet Die Linke röstade emot. 

"Ändrar inte garanterat" 

Enligt CDU och SPD är det ett viktigt steg i bekämpandet av den organiserade brottsligheten. Något som dock motsätts av Die Linke. 

"Ryggmärksförbudet ändrar inte garanterat de straffbara handlingarna, de utförs av personer med anknytning till motorcykelgängen", säger partiet i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Hells Angels och Bandidos påverkas

Det berörda motorcykelklubbarna är närmare bestämt Hells Angels, Bandidos och Gremium. Framöver är det alltså vara helt förbjudet att bäras deras ryggmärken i Tyskland.

Ändringen kommer med anledning av en dom från 2015. Då fastslogs det att ryggmärke inte var förbjudet om avdelningen hade en geografisk anknytning i namnet. På så sätt fanns det ett kryphål i de tidigare reglerna. Nu har man stängt igen den luckan. 

I Tyskland finns det vissa delstater som har totalförbjudit vissa av de berörda klubbarnas avdelningar helt och hållet. På förbundsnivå har motorcykelklubben Satudarah totalförbjudits. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.