Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Twitter: Disneyklubben tar över kulturdepartementet

Utnämningen av Alice Bah Kuhnke som kultur- och demokratiminister tog sociala medier med storm.

Läs också: Skrällen: Alice Bah blir ny kulturminister och Alice Bah Kuhnke om politikerdrömmen

Få hade nämnt Ungdomsstyrelsens generaldirektör som en möjlig ministerkandidat på förhand. De omedelbara reaktionerna handlade mest om Bahs tidiga karriär som en av programledarna i barnprogrammet Disneyklubben (1992-1993).

"Är Alice Bah Kuhnke vår första Buzzfeed-minister?" frågade sig Henrik Torhammar på twitter.

"Disneystjärna ny kulturminister"

Rubriker sattes som på denna artikel. Efter några minuter var skämtet redan tjatigt.

"Snälla, kan vi slippa rubriker som reducerar Alice Bah Kunkhe till "Disneyklubben-stjärnan"? Hon har gjort rätt mycket annat sen dess.", skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

Tidningen Sydsvenskan var snabba med att plocka upp hooken på Disneyklubben och följade snabbt upp de andra två Disneyklubbstjärnorna – Eva Röse och Johan Petersson.

Bah Kuhnke kommer senaste från Ungdomsstyrelsen där hon varit generaldirektör sedan drygt ett år tillbaka. Dessförinnan har hon bland annat varit generalsekreterare för organisationen Rättvisemärkt och varit med och startat tankesmedjan Sektor3.

Som minister är Bah Kuhnke ett oskrivet blad. Hon blev medlem i Miljöpartiet när hon fick frågan om en ministerpost.

– Det är både bra och dåligt för kulturpolitiken. Det är bra att det blir en minister som är en del av sektorn, med förtroende inom sektorn. Men det är en svaghet att det inte är en tung politiker med ett kraftfullt politiskt mandat, utan en nybörjare, kommenterade statsvetaren Ulf Bjereld utnämningen.

"Bortsett från kompetent o bra person är valet av Bah Kuhnke förstås ett fett fuckyoufinger i ansiktet på rasismen och antifeminismen.", skrev Expressens Jens Liljestrand på twitter.

– Jag trodde det var ett skämt. Jag skulle vilja kunna säga att Alice Bah har den här uppfattningen om mediepolitiken. Jag skulle vilja haft något jag kan säga något om. Det här är ett helt oskrivet kort. Jag tycker det är ett något av ett populistiskt val, säger Åsa Linderborg, Aftonbladets kulturchef i Aftonbladet tv.

Förutom hyllningarna och nostalgin kring Bah Kuhnke uppmärksammades på flera håll att fyra av de 24 ministrarna är födda utomlands - Ibrahim Baylan, Ardalan Shekarabi Aida Hadzialic och Mehmet Kaplan. Varav den sistnämndas påstådda jämförelse mellan svenskar som åker till Syrien och krigar och svenskar som deltog i finska vinterkriget började länkas ut igen på sociala medier.

Att SSU-ordförande Gabriel Wikström blev sjukvårds-, folkhälso- och idrottsminister fick både ris och ros.

– Det behövs en minister som inte kommer att få idrotten på sitt skrivbord med budskapet: "Du kan väl ta det här också?". Det är otroligt ignorant. Det är en skymf gentemot idrotten att man trycker in den i en ministerpost som redan är väldigt stor och omfattande, sade TV4-profilen Patrik Ekwall till Expressen om utnämningen.

"Extra roligt med en ung folkhälsominister i Gabriel Wikstrom eftersom folkhälsa är en av dagens viktigaste ungdomsfrågor! Lovande.", kommenterade UNF ordförande Malin Thorson på twitter.

Läs också: Fler twitterröster om nya kulturministern

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.