Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Åtta elever stängdes av för att ha kastat snöboll. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tveksamt stänga av elever för snöbollskast

Skolverket är skeptiskt till att avstängning är rätt straff för elever som brutit mot snöbollskastförbudet på en skola i Hylte i Halland.

En skola i Hylte kommun i Halland införde tidigare i veckan ett snöbollsförbud efter omfattande problem med snöbollskastning, med hot om avstängning. En elev ska bland annat ha skadats av en snöboll, vilket fick skolan att vidta åtgärder.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Åtta elever på skolan stängdes av i fem dagar efter att ha brutit mot förbudet, rapporterar lokala medier.

Men Maria Olausson, undervisningsråd på Skolverket, säger till Hallandsposten att allvarlighetsgraden i varje incident måste bedömas. I första hand kan det bli tal om en skriftlig varning eller kvarsittning.

- Avstängning ska bli aktuellt först när det sker ett allvarligt brott och rektorn upplever att det är nödvändigt att stänga av elever för att säkra andra elevers trygghet, säger hon till tidningen.

Skolan måste erbjuda de avstängda eleverna kompensation när de kommer tillbaka för den utbildning de missar under frånvaron.

- Det kan till exempel ske genom extra lektioner, extra inlämningsuppgifter eller att elever som behöver stöd ges ännu mer stöd, säger Olausson till Hallandsposten.