Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Martin Timell anklagas för sexuella trakasserier. Arkivbild.

TV4 plockar bort program med Timell

TV4:s Martin Timell anklagas för sexuella trakasserier mot kvinnliga medarbetare under flera år. Nu plockar kanalen bort samtliga program där han deltar.

Program som "Äntligen hemma" försvinner ur både tablån och från TV4:s digitala tjänster. Även inspelningar av återstående program stoppas.

"Vi kan redan nu konstatera att vi som beställare inte varit tillräckligt närvarande och till och med blundat för problem vi borde agerat på långt tidigare", säger TV4:s vd Casten Almqvist i ett pressmeddelande.

Martin Timell togs i torsdags ur tjänst som följd av anklagelser om trakasserier, sexism och homofobi i samband med produktionen.

"Ett underbetyg"

Han anklagas för att i flera år utsatt kvinnliga medarbetare för sexuella trakasserier. Röster har även höjts mot TV4 då många menar att kanalen blundat för beteendet.

"Detta är ett underbetyg till oss som organisation, till ansvariga chefer och den kultur som jag själv är ytterst ansvarig för", säger Casten Almqvist.

TV4 uppger att man tillsatt en extern utredning av en advokatfirma, som ska granska kanalens arbetsmiljöer och komma med eventuella förslag på förändringar. Företaget säger också att man planerar en ny policy för samarbeten med produktionsbolag, med tydligare krav på arbetsmiljön.

"Är chockad"

I en intervju med Expressen kommenterar han anklagelserna om bland annat sexism, rasism och homofobi under inspelningarna av "Äntligen hemma".

- Det är en sådan skillnad på hur jag har uppfattat mig själv i den här branschen och hur verkligheten har varit. Jag har inte fattat att jag har gjort folk jävligt illa. Jag har inte fattat att mitt beteende har varit grovt föråldrat. Jag har inte haft några onda avsikter men jag har skött det jävligt klantigt. I bland har det varit plumpt, men så gör väl andra också. Men jag får tala för mig. Jag har inte fattat att det var så här jävla illa, säger han till tidningen.

Han tyckte att det var ett klokt beslut att ta honom ur tjänst.

- Jag är chockad över att jag har gjort så mycket fel. Jag har alltid gått in för att roa, dra skämt som ibland har gått över gränsen, och jag har inte fattat att det har gjort folk illa. Det blev en chock för mig. Jag måste revidera hela min approach, säger Martin Timell till Expressen.

När TT når Martin Timell vill han inte kommentera anklagelserna ytterligare.

- Absolut inte, säger han.

"Ansvariga gömmer sig"

Anklagelserna kom till ytan i samband med kampanjen #metoo, som fått otaliga kvinnor att träda fram på sociala medier om sexuella övergrepp.

I TV4:s Nyheterna välkomnar jämställdhetsminister Åsa Regner (S) kampanjen.

- De som är ansvariga springer och gömmer sig och det beteendet måste vi komma bort ifrån var det än sker. När det gäller arbetsplatser finns det redan diskrimineringslagstiftning, som säger att arbetsgivare måste följa upp anmälningar om sådant. Eller så ska man gå till polisen om det är den sortens övergrepp, säger hon.