TV4 bryter med Metro

ANNONS
|

Det var i fredags som Metros ägare Mats Qviberg i en intervju med högerpopulistiska Nyheter Idag bland annat uttalade sig om vilka medarbetare de bör göra sig av med på redaktionen. "Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med" sa han bland annat om en av Metros reportrar. Nu väljer TV4 att bryta sitt samarbete med tidningen.

TV4:s blogg skriver Viveka Hansson, programdirektören för nyheter och samhälle,att samarbetet mellan Metros Viralgranskaren och Nyhetsmorgon inte kommer fortsätta.

"Det bör finnas en strikt rågång mellan ägare och publicister. Det är en sund grundprincip, och ett förhållande mellan pengar och oberoende som svenska medier värnat och vaktat över under mycket lång tid." skriver Viveka Hansson på bloggen.

ANNONS

LÄS MER:Metro klargör och ägare Qviberg pudlar

– Vi tycker att de senaste dagarnas uttalanden från ägaren gör att vi känner stark oro kring redaktionens möjligheter att vara självständiga framöver, sägerHansson till Dagens Media.

Flera säger upp sig

I Metros Viralgranskarna lyfts frågor om källkritik, där bland annat populära nyheter som sprids på sociala medier granskas. Sedan i februari har de samarbetat med TV4:s Nyhetsmorgon.

Till SVT Nyheter berättar Mats Qviberg att han ångrar medverkan i intervjun med Nyheter Idag.

– Jag medger att jag inte visste vad det var för något. Jag har gjort ett misstag som pratade med en högerextrem kanal som Nyheter Idag, säger Qviberg till SVT Nyheter.

LÄS MER:De tar över tidningen Metro

Flera medarbetare på Metro har efter helgens händelservalt att lämna sina positioner på tidningen. Bland annat krönikörernaViktor Bank och Eyn Redar meddelade under helgen att de hoppar av. Även nyhetscheferna Emmelie Wallroth och Johanna Cardell slutar på Metro.

ANNONS