Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Aktivister demonstrerar utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta för att försöka stoppa en väntad utvisning av ett 50-tal personer till Afghanistan.

Tvångsutvisade lämnade förvaret med buss

En buss med omkring tio personer som ska tvångsutvisas till Afghanistan har förts ut från förvaret i Märsta. En mindre grupp demonstranter avvisades från platsen.

Klockan 21.40 i kväll lyfter planet mot Afghanistans huvudstad Kabul. Utvisningen kommer att genomföras under natten mot tisdag med ett specialchartrat flygplan, enligt nätverket Ung i Sverige som protesterat mot utvisningarna.

"Känns fruktansvärt"

Från början talades det om ett 50-tal personer, men när bussen väl lämnade förvaret i Märsta utanför Stockholm satt endast åtta–tio personer på den.

- Det känns fruktansvärt. Jag trodde verkligen att utvisningen skulle ställas in, för det är så pass anmärkningsvärt att utvisa till Afghanistan, framför allt i dagsläget, säger Elin Morén i Ung i Sverige, som var en av de omkring 100 personerna som demonstrerade i Märsta.

Polisens talesperson Anna Westberg bekräftar att bussen har lämnat förvaret på väg till Arlanda flygplats.

- Överlag har det gått relativt lugnt till. Däremot var det ett antal personer som blev avvisade från platsen innan bussen åkte, och några som avlägsnades, säger Westberg.

Niclas Ericsson, kommunikationsrådgivare på biståndsorganisationen Svenska Afghanistankommittén, säger över telefon från Kabul att säkerhetsläget i landet är "väldigt ansträngt".

- Konflikten mellan regeringen och de väpnade oppositionsgrupperna har intensifierats sedan 2016. Det finns inga direkta tecken på att situationen håller på att bli bättre, säger han.

"Inte tillräckligt allvarligt"

Migrationsverket motiverar utvisningar till Afghanistan med möjligheten till internflykt, det vill säga att uppehålla sig i huvudstaden Kabul som är säkrare än andra delar av landet. Iréne Sokolow på presstjänsten betonar att var och en av dem som nu ska utvisas har fått sina fall prövade individuellt av både Migrationsverkets handläggare och av migrationsdomstolarna.

- Våldet och det humanitära läget i Kabul är fortsatt allvarligt, men inte så omfattande och så allvarligt att det motiverar att vi inför ett generellt stopp att verkställa personer dit, säger Sokolow.