Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Säpo uppger att en förundersökning har pågått ”under en tid”, som nu lett fram till insatsen. Bild: Janerik Henriksson/TT
Säpo uppger att en förundersökning har pågått ”under en tid”, som nu lett fram till insatsen. Bild: Janerik Henriksson/TT

Två personer gripna av Säpo efter spionmisstankar

Den svenska säkerhetspolisen har gripit två personer i Stockholm efter misstankar om kopplingar till grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige samt främmande makt.

Säkerhetspolisen uppger att de har genomfört en insats i Stockholmsområdet där två personer har gripits misstänkta för olovlig underrättelseverksamhet. Enligt en källa till Aftonbladet rör det sig om en man och en kvinna i 60-årsåldern. Båda var anhållna i sin frånvaro.

En av de gripna misstänks för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige, samt grov olovlig underrättelseverksamhet mot främmande makt. Den andre personen misstänks för medhjälp.

I samband med insatsen har det genomförts husrannsakningar och ytterligare en person har tagits in till förhör.

Enligt Aftonbladet kan de två gripna ha spionerat för en främmande makt i nästan tio år, vilket de hänvisar till i handlingar från Stockholms tingsrätt som uppger att brottsligheten misstänks ha börjat redan i januari 2013.

Tidningen uppger även att insatsen ska ha utförts tidigt på morgonen i en så kallad ”gryningsräd”.

Säpo: ”Det är allvarliga misstankar”

Säkerhetspolisens presstjänst uppger att de inte gå in på ytterligare detaljer kring vilka de två personerna är, eller huruvida det rör sig om svenska eller utländska medborgare.

– Vi har ingen möjlighet att gå in på omständigheter omkring de här personerna. Det vi kan konstatera är att två personer har gripits, säger Fredrik Hultgren Friberg, presstalesperson på Säpo till GP.

Säpo uppger att en förundersökning har pågått ”under en tid”, som nu lett fram till insatsen. Insatsen genomfördes med bistånd av Polismyndigheten och Försvarsmakten.

– Det vi kan säga är att det är allvarliga misstankar, grov olovlig underrättelseverksamhet är brottslighet som hotar Sveriges säkerhet. Där har vi från Säkerhetspolisen ett uppdrag som handlar om att skydda Sverige och demokratin. Där ingår att förhindra att Sverige är en plattform för främmande makt att bedriva olovlig underrättelseverksamhet, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till TT.

Ärendet har ingen koppling till något annat pågående ärende som Säkerhetspolisen har.

Senast på fredag ska de två gripna personerna antingen begäras häktade eller släppas på fri fot.

LÄS OCKSÅ: Tidigare ambassadvakt erkänner spioneri

LÄS OCKSÅ: Säpo om spioneriåtalet: Mycket allvarligt

LÄS OCKSÅ: Misstänkt rysk spion beskrivs som nyfiken

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.