Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Två lärare mördade i Malmö – elev gripen

Det tog tio minuter från att larmet kom till att polisen var på plats i Malmö Latinskola. Under tiden hann två personer mördas.
– Det är oerhört tragiskt, säger Petra Stenkula, polischef i Malmö.

Ett massivt pressuppbåd mötte polischefen Petra Stenkula och skolchef Anneli Schwartz morgonen efter dubbelmordet i Malmö. Utöver svenska reportrar fanns dansk- och fransktalande media på plats.

– Det är med stor sorg som jag står här i dag. Det är en tragisk händelse som nådde oss igår, där vi fick besked att två av våra medarbetare har mist sina liv. Mina tankar i dag går självklart till familjer, nära och anhöriga, samt till den personal och elever som fanns på plats, säger utbildningsdirektör Anneli Schwartz.

Såhär timmar efter mordet är myndigheternas uppgifter relativt knapphändiga. Klart är att en 18-åring elev på skolan misstänks ha mördat två lärare. Huruvida han var deras elev framgår ännu inte, eller om han var ute efter just dem.

Mannen förekommer inte i belastnings- eller misstankeregistret.

– Vi kommer samtala med Malmö stad om det funnits någon oro, antingen på skolan eller hos socialtjänsten, men initialt har vi ingen sådan uppgift, säger Petra Stenkula.

Polisen kommer nu kartlägga den unge mannens liv, ett arbete där Säpo assisterar. Bland annat ska man utreda om det funnits några rasistiska eller religiösa motiv.

– Vi tar alltid kontakt med dem initialt för att få hjälp att bedöma om detta är nåt annat, om det är någon som förekommer hos dem på något sätt. Just nu finns inget som tyder på det men vi har en god dialog.

Det fanns kameror i skolan. Hur viktiga är de för utredningen?

– Allt filmmaterial från elever eller byggnader är naturligtvis en oerhört viktig del i att kartlägga det som har hänt. Sen om det finns på själva förloppet eller inte, det kan jag inte svara på i nuläget, säger Petra Stenkula.

LÄS MER: 18-åringens advokat: ”Ska försöka hålla förhör idag”

Polisen: ”Det finns tillhyggen i beslag”

Larmet som polisen agerade på vid 17.12 på måndagen rubricerades pågående dödligt våld. Det innebär en ovanligt snabb insats, enligt Petra Stenkula.

– Det är ingen avvaktande strategi utan vi avancerar snabbt framåt. Och det gjorde man också här. Det var lugnt initialt när man kom till platsen, men man hade uppgift om att det förekom på annan våning. Och då avancerade man dit och kunde snabbt då avbryta, så att inte gärningspersonen kunde fortsätta sitt dödliga våld, säger hon.

– Ganska omedelbart på tredje våningen såg man vad som hade hänt.

Tio minuter efter att larmet kommit in till polisen så greps den 18-årige eleven, som senare under kvällen anhölls misstänkt för mord.

Enligt uppgifter till flera svenska medier, bland annat Sydsvenskan och Aftonbladet, så ska han själv ha ringt 112, något som Petra Stenkula inte ville utveckla kring.

– Vi kommer titta på hela larmkedjan. Det finns en sådan uppgift (att mannen ska ha ringt 112, reds anm), men det fanns också flera personer som larmade, säger hon.

Polisen vill inte gå närmare in på hur kvinnorna har mist livet.

– Det finns tillhyggen i beslag. När man gör en teknisk undersökning kommer man se närmare exakt hur detta har gått till, säger Petra Stenkula.

18-åringens skolgång utreds

Under dagen pågår en utredning från skolans sida, parallellt med den brottsliga. Utbildningsdirektör Anneli Schwartz berättade att man nu tittar närmare på om det kan ha funnits varningssignaler under den 18-årige mannens skolgång.

– När man har en ungdom som begår så här allvarliga brott så kommer vi gå igenom vilka samtal det har funnits. Men jag kan inte närmare svara på om det funnits några orossamtal eller orosanmälningar till Malmö stad, säger Petra Stenkula.

Han misstänks ha agerat ensam och är inte känd för polisen sedan tidigare, varken i brotts- eller belastningsregister.

Petra Stenkula berättar vidare att mannen är hemmahörande i Trelleborg, 30 kilometer från Malmö. Polisen genomför under tisdagen en husrannsakan i mannens bostad, där man har tagit både mobiltelefon och dator i beslag.

Det är tredje gången på drygt ett halvår som det sker en skolattack i Skåne. Den 19 augusti knivskar en 15-åring en lärare på en skola i Eslöv. Och i januari utförde en gärningsman som enligt TV4 känner 15-åringen en attack i Kristianstad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.