Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Två läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna har gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman, enligt landstinget. Arkivbild.

Två läkare krävs på över sex miljoner

Två läkare på Karolinska universitetssjukhuset i Solna krävs på 6,2 miljoner kronor av Stockholms landsting för ett havererat forskningsprojekt, skriver tidningen Lag och avtal.

Läkarna arbetade med ett forskningssamarbete där Karolinska fick 15 miljoner kronor för att utföra kliniska studier åt ett amerikanskt företag.

Avtalet tecknades 2016 och en av de två läkarna fick kontroll över hela forskningssumman, enligt Lag och avtal. Under början av 2017 uppstod frågetecken kring projektet, läkarna hade inte rapporterat som de skulle. I juni samma år sjukskrev sig båda två.

Det amerikanska bolaget hävdade att sjukhuset brutit mot avtalet och landstinget tvingades betala tillbaka pengarna.

En internutredning kom fram till att läkarna brutit mot sjukhusets instruktioner och mot avtalet. Två miljoner kronor hade använts på ett felaktigt sätt. Enligt landstinget hade läkarna dessutom gjort långa affärsresor och ägnat sig åt sina privata bolag då de var sjukskrivna.

Nu krävs läkarna på pengar av landstinget som anser att de gjort sig skyldiga till trolöshet mot huvudman.

Läkarna menar själva att de inte kan bli skadeståndsskyldiga och att sjukhusets cellodlingslabb inte haft tillräckligt med resurser för att genomföra tester. De förnekar att de gjort affärsresor under sina sjukskrivningar.

Stockholms tingsrätt har gett landstinget rätt att säkra tillgångar motsvarande 6,2 miljoner men läkarna har överklagat beslutet till Arbetsdomstolen.