Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dagen efter smällen i Landskrona - de urblåsta fönstren tätas med träskivor.

Två gripna efter "rejäl smäll" i Landskrona

Det var bara tur att ingen kom till skada i den kraftiga detonationen i Landskrona, konstaterar polisen. Två män är gripna, men har inte kunnat höras på grund av sina skador. Explosionen är den elfte i Skåne i december.

Fastighetsentrén vid explosionsplatsen förstördes och fönstren i en hel lägenhetslänga mittemot blåstes ut vid detonationen natten till fredag.

Dagen efter står två kraftigt demolerade bilar kvar på gatan. Fönstren som gapar tomma efter smällen spikas igen med träskivor och många Landskronabor kommer förbi och tittar på förödelsen.

Det var en rejäl smäll, konstaterar Landskronas polisområdeschef Christian Nordin.

- Med tanke på hur det ser ut på platsen är det ren tur att inte någon har skadats fysiskt, säger han.

Kraschad bil

Polisen larmades om explosionen av boende klockan 01.03. Bara åtta minuter senare kommer larmet om en singelolycka i höjd med Österleden i Landskrona. En kraschad bil hittas på en cykelväg och en hundpatrull hittar senare två män som avvikit från olycksplatsen.

Männen, som är mellan 20 och 30 år gamla, är misstänkta för grov allmänfarlig ödeläggelse, men polisen vill inte avslöja vad som gör att de kan kopplas till explosionen.

Christian Nordin vill inte kommentera om de vårdas på sjukhus, men säger att de på grund av sina skador inte har kunnat höras av polis.

De är kända av polisen sedan tidigare, men han vill inte säga för vad, bara att de förekommer i polisens register.

Inga kopplingar

Polisen ser i nuläget inga givna kopplingar till andra explosioner eller andra brott.

De boende i området har erbjudits stöd och krishantering från kommunen, men flertalet av dem som bor i närheten av explosionsplatsen kommer snart att kunna återvända till sina bostäder.

I november ryckte nationella bombskyddet ut till tolv sprängdåd i Skåne och hittills i december har det varit elva sådana sprängningar, rapporterar Sydsvenskan.

"Ganska hänsynslösa"

- Gärningsmännen är ganska hänsynslösa. De bryr sig inte om de spränger där människor kan komma ut i trapphus. Det räcker ju med att öppna dörren, säger Göran Månsson, chef för nationella bombskyddet i Skåne, till tidningen.

Han efterlyser lagskärpningar och pekar på att innehav av sprängämne i dag ses som ett lindrigare brott än innehav av skjutvapen.

- Politikerna måste vakna i de här frågorna, man måste bli tuffare, säger han.