Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Journalisterna Christina Ayele Djossa-Ahoeletes och Violeta Isabel dos Santos Moura fick årets stipendier från "Kim Wall Memorial Fund".

Två får Kim Wall-stipendium

Kim Walls minne hedras i år med att det delas ut inte ett – utan två – stipendier till kvinnliga journalister som arbetar i hennes anda.

Två frilansjournalister med reportageidéer utöver det vanliga, tilldelades under lördagskvällen 5 000 dollar vardera från Kim Wall Memorial Fund.

Den första, Violeta Isabel dos Santos Moura från Portugal, har för avsikt att undersöka handeln med mänsklig hud mellan tredje världen och den plastikkirurgiska skönhetsindustrin i västvärlden.

- Fasansfullt. Det är en väldigt intressant historia – om det stämmer, säger Ingrid Wall som gått igenom runt en fjärdel av de 100 stipendieansökningar som kommit in till fonden.

Bevara språk

I det arbetet föll valet även på den amerikanska frilansjournalisten Christina Ayele Djossa-Ahoeletes, som får stipendium för att undersöka hur folkgruppen mosou i Kina kan bevara sitt språk tack vare karaoke.

Stipendiet, som delades ut för första gången förra året, ska gå till en kvinnlig journalist vars arbete ska föra Kims Walls journalistiska anda vidare. Kim Wall själv rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti. Hennes reportage om klimatförändringar och kärnvapenprov på Marshallöarna har prisbelönats.

Hennes sista reportage, att skriva om den danska rymdkapplöpningen, blev aldrig klart. Journalisten mördades under den ubåtsfärd i Öresund som var tänkt att ge henne material till den planerade artikeln.

En del till försäkringar

Eftersom Kim Wall miste livet under sin yrkesutövning, går därför en del av stipendiesumman från Kim Wall Memorial Fund till just försäkringar för den kvinnliga journalist som åker ut i världen, berättar Ingrid Wall.

- Den här fonden gör skillnad. Inte minst för att vi sätter fokus på arbetsvillkor för kvinnliga journalister.

I år, då Kim Wall skulle ha fyllt 32 år, blev det två stipendier. Och pengarna i fonden till hennes minne, totalt 375 000 dollar, kommer att räcka långt. Ett stipendium årligen – i mellan 75 och 80 år, berättar Ingrid Wall.

- Det här är för oss ett sätt att låta Kims minne leva vidare.