Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Explosionen detonerade på fjärde våningen och en mängd fönster runt gården krossades. Bild: Claudio Bresciani/TT

Två explosioner i bostadshus – bil efterlyst

Två explosioner skakade med bara några minuters mellanrum två bostadshus i nordvästra Stockholm. Flera människor skadades lindrigt och cirka 50 personer har evakuerats.
Polisen söker en bil som setts lämna ett av husen.

– Där är vi oerhört angelägna om att få in mer uppgifter, säger polischefen Anders Rissel.

De två flerfamiljshusen, ett i Husby och ett i Kista, ligger bara några minuters gångväg från varandra. Polisen misstänker att explosionerna vid 2.30-tiden på tisdagsnatten hänger ihop.

– Det är så kort intervall mellan dem, så vi utreder det här som ett ärende. Sedan får vi se om vi ändrar oss under utredningen, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Polisen efterlyser också en bil som setts lämna Sorögatan i Kista under natten.

– Vi vet att man har sett en bil lämna, där är vi oerhört angelägna om att få in mer uppgifter, säger Anders Rissel, biträdande polisområdeschef Stockholm Nord.

"Flera meter"

Flera personer fick mindre skador och en person fördes till sjukhus. I bostadshuset i Kista har ett 50-tal personer evakuerats under tiden som huset kontrolleras och repareras. Jenny Rudslätt, skadechef på försäkringsbolaget If säger att det är oklart när de boende kan flytta tillbaka.

– Man måste säkra stabiliteten i huset, säger hon.

En av de drabbade som TT talat med bor på fjärde våningen i flerfamiljshuset i Kista.

– Min dörr bara flög in flera meter. Den var helt krossad, säger han.

I Husby fattades inget beslut om evakuering. Där, liksom i Kista, är det fjärde våningen som är värst drabbad. Jonathan Öhman, kommunikationschef vid fastighetsägaren Hembla, säger att ett stort antal lägenheter i huset och intilliggande hus påverkades av explosionen.

– Det var många rutor som sprängdes av tryckvågen, säger han.

Under dagen har reparationer pågått. Jonathan Öhman säger att de allra flesta boende kommer kunna flytta tillbaka i kväll eller under tidig morgon på onsdag förutom de boende i fyra eller fem lägenheter där skadan blivit för stor.

Utreder Östermalmskoppling

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse i två fall är inledd. Polisen bedriver så kallad inre spaning i kriminella miljöer och utreder samtidigt om det finns någon koppling till den kraftiga sprängningen på Östermalm för lite drygt en vecka sedan.

– Det är naturligt i och med moduset, det är inte alldeles många i Sverige som spränger bostadsområden. Det är naturligt för oss att göra den jämförelsen, men i nuläget ser vi inte de kopplingarna, säger Rissel.

Polisen undersöker också om det finns kameror i närheten som dokumenterat händelseförloppet. Framför allt efterlyser man uppgifter från vittnen som kan ha sett eller hört något.

Dåden ses som så allvarliga att polisen klassar ärendet som en så kallad särskild händelse för att kunna styra personalresurserna på bästa sätt.

– Det är oerhört allvarligt, det är två explosioner i två tätbefolkade bostadshus med familjer. Det är ren tur att folk inte har avlidit. Det här är fruktansvärt, säger Rissel.

Petra Weiss/TT

Anna Hansson/TT

Niklas Svahn/TT

Uppemot 50 personer evakuerades från sina hem. Bild: Fredrik Sandberg/TT
Två explosioner har skett vid flerfamiljshus i Husby och Kista. Bild: Fredrik Sandberg/TT