Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två döda i gasolycka på smältverk

Två män omkom i dag i en arbetsplatsolycka på Sandviks smältverk i Sandviken. De hittades liggande i en källare där argongas av okänd anledning läckt ut.

Polis och räddningstjänst larmades om olyckan strax efter klockan sex på kvällen, men det är än så länge inte känt när gasläckaget uppstod eller hur länge de båda männen legat i källaren innan de upptäcktes.

-Gasen har samlats i en källare i en produktionslokal på smältverket. Det är någon som har hittat dem i källaren och larmat, säger Pär Törnhult, inre befäl vid Gästrike räddningstjänst, till TT.

Den som hittade männen ska inte själv ha behövt någon akutvård, trots att koncentrationen av gas var hög i lokalen när räddningstjänsten anlände.

Argongasen är tyngre än luft och sjunker därför. Den är inte explosiv eller brandfarlig, men kvävande eftersom den tränger bort syret.

-Läckaget är stoppat och gasen utvädrad. Det finns ingen som helst fara kvar, säger Pär Törnhult.

De avlidna var båda i 60-årsåldern, en av dem var född 1954 och den andre 1951.

Enligt Ulrika Porath, kommunikatör på Sandvik, är byggnaden där gasolyckan ägde rum avstängd och polisen ska inleda sin tekniska undersökning av den i morgon. Företaget har hållit en tyst minut för de två avlidna männen och en krisgrupp har aktiverats för att finnas till stöd för de som arbetade tillsammans med männen. De omkomna hade arbetat på företaget i 38 respektive 35 år.

-Någon gång mitt på dagen skulle de genomföra ett felsökningsarbete på ugnarna i källaren på smältverket. Sedan blev de borta så länge att de saknades av sina kollegor. Någon av dem har påträffat de här två personerna livlösa, de låg på golvet i källarlokalen och konstaterades senare döda, säger Ulrika Porath.

Exakt hur och var läckan uppstått är oklart fortfarande.

-Den utredningen pågår så den kan vi inte föregripa.