Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala.
Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala. Bilden är en arkivbild och är inte tagen i samband med händelsen. Bild: William Brunius/TT

Två döda efter fall i Uppsala Konsert och Kongress

Två män har dött efter ett fall från hög höjd i Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala. Enligt polisen har en av de två nu omkomna männen fallit eller hoppat från hög höjd i konserthusets entré.
– Det mesta talar för att det är en tragisk händelse, säger Magnus Jansson Klarin till TT.

Det var strax innan klockan 19 på tisdagskvällen som polisen larmades till Uppsala Konsert och Kongress efter en olycka inne vid entrén.

– Det är en person som har ramlat eller hoppat från en väldigt hög höjd och träffat en annan person i fallet, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

– Det var mycket folk på plats, omkring 1 000 personer.

En man i 80-årsåldern ska ha fallit från sjunde våningen inomhus i byggnaden och landat på en man i 60-årsåldern. De båda männen dog av sina skador.

Polisen: ”Har en god bild av vad som hänt”

UNT rapporterar att mannen har setts klättra över räcket före fallet, enligt vittnesuppgifter som tidningen tagit del av. Bilden av vad som hänt har på onsdagen klarnat, enligt polisen.

– Vi har nu en god bild av vad som hänt. Bilden är att det inte var en olyckshändelse som gjorde att mannen föll. Det finns heller inget som tyder på att mannen velat skada andra, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen, till UNT.

Initialt uppgav polisen att ytterligare en person, en kvinna, hade skadats i samband med händelsen. Det uppgifterna dementerar polisen på onsdagen.

”En allvarlig olycka”

Karin Sävström, marknadschef på Uppsala Konsert och Kongress, säger till TT att det verkar röra sig om en olyckshändelse.

– Just nu är vi på väg in till huset för att skaffa oss en bild av vad som har inträffat. Enligt den information vi har rör det sig om en allvarlig olycka. Polisen är på plats och hanterar olycksplatsen tillsammans med vår personal. Så mycket mer än så vet jag inte just nu, sade Sävström i ett tidigt skede.

– Det är en olycksplats som polisen hanterar. Vi har utrymt huset och vi har sammankallat vår krisgrupp internt. Och samarbetar med polisen.

ABBA-hyllningskonserten "Thank you for the music" skulle börja klockan 19.30.

"Hörde någon som skrek"

Agneta Eriksson hade tillsammans med sin man rest från Strängnäs för att se konserten.

– Vi satt här inne och åt och drack i väntan på föreställningen. Då hörde vi något som bara skrek. Tänkte att någon fastnat i en hiss. Sedan hörde vi skrik igen. Och personalen satte upp skärmar. Vi evakuerade i lugn och ro, inget elakt eller hysteriskt. Alla fann sig i att bli evakuerade och gjorde det lugnt, säger hon till UNT.

Vid 20.30-tiden meddelar polisen att man avslutat sin insats.

– Vi har lämnat platsen. Ett stort antal personer har hörts och ytterligare flera ska höras, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen: ”En tragisk händelse”

Vid 22-tiden meddelar polisen att man i nuläget inte misstänker att något brott ligger bakom mannens fall. En anmälan om vållande till annans död och vållande till kroppsskada har upprättats.

– Vi kommer att utreda vidare givetvis. Men det mesta talar för att det är en tragisk händelse, säger Magnus Jansson Klarin till TT.

Uppsala Konsert och Kongress skriver på sin hemsida att de kommer att hålla stängt från onsdag till och med fredag på grund av olyckan.