Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tvättbjörnen på väg mot Sverige

Söt och charmig men samtidigt smittspridande och skövlande. Den oangenäma tvättbjörnen kan vara på väg mot Sverige.

Det är i Danmark som 150 nyuppsatta kameror, som skulle registrera mårdhund, har fångat tvättbjörnar på film. Nu ska 20 kameror sättas upp utmed den svenska Öresundskusten, från Foteviken i söder till Domsten i norr.

– De finns ett tvättbjörnsbestånd i södra Danmark som kommit upp från Tyskland och nu verkar röra sig uppåt, säger Skansenchefen Jonas Wahlström.

Det största skälet till att vilja stoppa djuren från att sprida sig till Sverige är att de bär på den dödliga dvärgbandmasken. I Skåne finns ännu inga observationer av vare sig mårdhund eller tvättbjörn men potentiellt kan de ta sig över Öresund. Arterna är hyggliga simmare även om det skall till något speciellt för att de ska ta sig över sundet.

– Visst kan tvättbjörnar överleva i Sverige om man låter dem vara i fred. Kolonierna växer fort, speciellt i städer.

Jonas Wahlström tror dock inte att vi någonsin kommer få ett rejält bestånd eftersom det skulle krävas en stor mängd djur som skulle ta sig hit på samma gång.

– Det skulle krävas något extra för att de skulle vilja simma så långt frivilligt.

Förutom dvärgbandmask kan tvättbjörnar även bära rabies, även om det inte är troligt i västra Europa. Den är väldigt orädd och uppehåller sig gärna i närheten av människor då våra soptunnor fungerar som utmärkta kylskåp med rester att smaska på.

– Tvättbjörnen ses som ett väldigt charmigt djur och de tillåts ofta komma nära människan på grund av dess orädda natur och söta utseende. Men det är ingen art som ska finnas här då den, precis som mink och mårdhund, skövlar naturen på smådjur. Alla marklevande fåglar hamnar i riskzonen då de rensar rent på ägg och fågelungar. Även grodor, hasselsnokar och kaniner fungerar som föda och arterna riskerar att slås ut i tvättbjörnens levnadsområde, säger Jonas Wahlström.

Det är människan som driver spridningen av arter till nya områden. Tvättbjörnar lär ha varit maskotar för amerikanska soldater i Tyskland under andra världskriget och nu uppges det finnas uppemot en miljon tvättbjörnar där.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.