Region Skånes idé att göra om 'En svensk tiger' till en tvättbjörn stötte på motstånd. Arkivbild.
Region Skånes idé att göra om "En svensk tiger" till en tvättbjörn stötte på motstånd. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Tvättbjörn borttvingad – av upphovsrätt

ANNONS

Den klassiska bilden "En svensk tiger", från beredskapstiden, gjordes om till en blågulrandig tvättbjörn omgiven av tvållödder för att förmå folk att tvätta händerna i virustider. Men "En svensk tvättbjörn" blev kortlivad.

Tvättbjörnsbilden hade tagits fram av Region Skånes kommunikationsavdelning och delades på regionens Instagramkonto. Men Beredskapsmuseet, som äger upphovsrätten till "En svensk tiger", protesterade och nu har den blågula tvättbjörnen plockats bort.

– Jag har sagt åt dem att hitta på något eget. Det vimlar av konstnärer i Skåne som kan göra en toppenidé. Så varför sno och göra om en bild som inte alls har med detta att göra? säger Beredskapsmuseets advokat Maria Andrée till Kristianstadsbladet.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS