Tusentals tågade genom Visby för mångfalden

På fredagen var uppslutningen enorm när den årliga mångfaldsparaden gick genom Visby och Almedalen. Nordiska motståndsrörelsen radade upp sig med sköldar och skrek nazistiska slagord - men överröstades av tusentals paraddeltagare.

ANNONS
|

För fjärde året i rad anordnades en mångfaldsparad under Almedalsveckan. Bakom initiativet stårRiksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter.

- Jag förväntar mig att det kommer mycket människor och att det bli en glad och positiv parad, sa vice förbundsordföranden Magnus Kolsjö innan paraden drog igång.

-Det finns fortfarande väldigt mycket kvar att göra vad gäller hbtq-personers rättigheter. Det är inte längre så att Sverige ligger i framkant, vi har tappat mycket i internationella jämförelser de senaste åren.

Mer folk än planerat

Och mycket folk blev det – långt över de 1000 personer man hade fått tillstånd för. En av dem var Therese Lindblom från Jönköping.

ANNONS

- Jag tågar för allas lika rättigheter, plus att jag själv är bisexuell. Jag tycker det här är väldigt viktigt, både personligen men också för att alla människor ska få synas och ha samma rättigheter, säger hon och viftar med sin regnbågsflagga.

Tvärtemot grundplanen så gick tåget förbi den plats när nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, som för första gången finns representerade under Almedalsveckan, håller till.

-I år är paradensärskilt viktig när Nordiska motståndsrörelsenär på plats och flera av civilsamhällets aktörer har hoppat av eller tryckts undan. Flera har skurit ned sina program och vi har själva vidtagit säkerhetsåtgärder – då är det extra viktigt att stå upp för mångfald och alla människors lika värde, säger Kolsjö.

Skanderade slagord

NMR svarade med att rada upp sig med sköldar och skrika nazistiska slagord med hjälp av ett högtalarsystem – trots det överröstades de av de tusentals paraddeltagarna.

- Jag är här för att demonstrera mot nazisterna och för allas rätt till kärlek. Det är en fantastisk uppslutning, säger Preben Widerberg från Lund.

RFSL har ställt in majoriteten av sina tänkta evenemang med anledning av NMR:s närvaro.

-Vi behöver vidta säkerhetsåtgärder och det klarar vi inte riktigt av för ett så stort program, säger Kolsjö.

Inför paraden var han orolig för nazistiska motaktioner.

ANNONS

-Bara den senaste veckan, under både Nyköping och Kristianstad Pride, så har Nordiska motståndsrörelsen varit på plats och genomfört aktioner. Nu har de dessutom en fast plats så det är klart att det finns en oro för att de ska göra någon form av aktion, om inte annat att de kommer vara där och filma och använda det materialet i sina propagandafilmer. Det ser vi gång på gång.

Kolsjö vill dock lyfta fram paraden som något positivt - snarare än en protest.

-Jag vill att paraden ska vara för, snarare än emot. Det är väldigt viktigt att understryka.

Paraden gick genom Almedalen och avslutades vid strandpromenaden, där bland andra Magnus Kolsjö höll ett tal om mångfald och allas lika rättigheter.

Minst fyra anmälningar mot NMR

Polis fanns på plats medan mångfaldsparaden pågick och beskriver det som att resurserna räckt till. Under dagen har fyra anmälningar om hets mot folkgrupp kommit in i samband med NMR:s närvaro.

– Under förmiddagen gjorde en okänd person en så kallad Hitlerhälsning. Det har även kommit in en anmälan där anmälaren anser att en organisation använt nazistiska symboler för att sprida sitt budskap. De två andra anmälningarna är inte färdigbehandlade än, säger Towe Hägg vid polisens presstjänst.

Hon vill inte gå in på i fall anmälningarna även innehåller andra rubriceringar. Feministiskt initiativ bekräftar dock att de står bakom en av anmälningarna och att den innehåller två andra punkter utöver hets mot folkgrupp.

ANNONS

– Vi har anmält NMR för hets mot folkgrupp för att de använder den så kallade tyrrunan som användes av SS. Dessutom har vi anmält för hets mot folkgrupp för att de alls befunnit sig där. Vi har även anmält dem för brott mot kårlagen och brott mot ordningslagen på grund av hur de betett sig. Vi vill att det här prövas, sägerTomas Pettersson, rättspolitisk talesperson för Feministiskt initiativ.

ANNONS