Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals svenskar läser på om ebola

Rapporteringen kring ebola-epidemin får effekter även i Sverige. Trots att smittorisken är nästintill obefintlig verkar oron bland svenskar växa.

I 1177 Vårdguidens frågetjänst är svaret om ebola det överlägset mest besökta svaret den senaste månaden.

Här har man märkt en markant ökning, inte minst mellan måndagen och tisdagen, efter beskedet att en norsk kvinna smittats. Bara under det dygnet var ökningen drygt 7 000 visningar. Det kan jämföras med de i övrigt mest lästa svaren som har 7 000-10 000 visningar per månad. Även om detta endast utgör en liten andel av Vårdguidens 5-6 miljoner besök per månad, kan det ge en indikation på läget.

Få telefonsamtal

-Där har man märkt en enorm ökning. Den toppar listan och har ökat jättemycket bara sedan i går (måndag), förmodligen på grund av uppmärksamheten på tv, säger Maria Bång, pressansvarig på 1177 Vårdguiden.

Däremot ser inte antalet oroliga telefonsamtal ut att ha ökat. Stockholms läns landsting har bett Medhelp - som bedriver sjukvårdsrådgivningen i Stockholm, Värmland och Sörmland - att föra särskild statistik över antalet ebola-samtal.

-Och det har inte varit någon särskild rusning, säger Charlotte Björkman, verksamhetschef på Medhelp.

Prata med barn

För barn kan rapporter från katastrofområden vara särskilt oroande. Men när det gäller till exempel ebola ska man vara försiktig med hur mycket man som vuxen berättar, säger Jannes Grudin, pyskolog på Rädda Barnen.

-Forskningen har visat att barn kan bli oroliga och må dåligt av att få reda på för mycket vuxenfakta. Det är klart att barnen måste få information om det som händer, så att de kan sätta ord på saker. Men vi ska inte hålla på och överinformera barn eller berätta saker som kan vara skrämmande, säger Jannes Grudin. -Det finns ingen anledning att pracka på barn mer information än de efterfrågar. Tids nog så kommer de med stigande ålder att få reda på och förstå mer och mer. De måste få göra det i en takt som de är mogna för.