Tusentals svenskar drabbas av Trumps order

Det är svårt att få tydliga svar från USA om vad som gäller för svenskar med dubbelt medborgarskap som ska resa till landet. Senaste, och obekräftade beskedet, är att svensk-iranier inte får komma in, enligt Margot Wallström (S).

ANNONS
|

Det säger utrikesministern i en intervju med SVT:s Agenda på söndagskvällen. Sedan tidigare är det klart att UD under måndagen ska träffa USA:s chargé d'affaires och diskutera frågan.

Tusentals svenskar riskerar att drabbas av det tillfälliga inreseförbudet i USA som bland annat försvårar för personer med dubbelt medborgarskap.

- För mig som har en väldigt stark tro på mänskliga rättigheter och jobbar med sådana frågor är det här väldigt tråkigt. Det är väldigt konstigt, säger Minoo Akhtarzand, landshövding i Västmanland och född i Iran.

ANNONS

Med anledning av sitt ursprung är hon under tre månader, förmodligen, förbjuden att resa till USA.

IATA, flygbolagens internationella samarbetsorgan, tolkar visserligen reglerna så att personer med dubbelt medborgarskap ska beviljas inresetillstånd – för den som reser på exempelvis svenskt pass. Men på SAS betonar man att beslutet fattas av amerikanska myndigheter.

- Om man är tveksam om vad som gäller, då är det bättre att kontakta amerikanska ambassaden innan man checkar in. Det är uppenbart att det råder oklarhet i den här frågan, säger Karin Nyman, flygbolagets kommunikationsdirektör.

Kritisk riksdagsman

Oscar Manouchehrian doktorerar i molykelärbiologi i Lund och har precis bokat en resa till en ögonkonferens i Baltimore i USA i början av maj. Visumansökan är inlämnad, men han räknar med att resan blir inställd eftersom han också är iransk medborgare.

- Flygbiljetterna bokades häromveckan. Så de kommer nog att behöva avbokas, säger han till Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS

Även moderate riksdagsledamoten Hanif Bali, född i Iran, berörs av förbudet:

- Att försöka komma åt problem med illegal migration, eller terrorism för den delen, genom att ge sig på den legala migrationen är en ganska ineffektiv idé.

Svårt redan innan

Hanif Bali påpekar att svårigheterna började redan före Trump.

- Jag ser det som en fortsättning på den policy som USA skapade under Obamas tid, säger han och syftar på ett beslut som började gälla den 21 januari 2016.

Då fick svenskar som också har medborgarskap i – eller har besökt – länder som Iran, Irak, Sudan och Syrien inte längre får använda det förenklade inresetillståndet Esta. I stället blev de tvungna att ta den längre och dyrare vägen genom visum.

- Det var väldigt få som höjde rösten då, säger Hanif Bali.

ANNONS

Ber UD om hjälp

I Sverige bor cirka 90000 personer med iransk bakgrund varav 50–60000 har dubbelt medborgarskap, enligt Asghar Nosrati som är vd för Iranska riksförbundet i Sverige. Han vittnar om stor oro bland medlemmarna.

- Det finns många som får problem nu, människor som har släktingar i USA och som inte får visum. De ringer varandra och skickar sms. Också från USA hör folk av sig till förbundet.

Iranska riksförbundet ska skriva till utrikesminister Margot Wallström (S) med krav på att utrikesdepartementet (UD) upplyser USA:s ambassad om hur stora problem de amerikanska reglerna innebär för många invånare i Sverige.

UD rekommenderar personer som är osäkra på de nya visumbestämmelserna att vända sig till den amerikanska ambassaden.

Fakta: Nya regler för USA-resenärer

USA:s president Donald Trump har undertecknat en order om att utöka granskningen av migranter och flyktingar som i framtiden kommer till landet. I praktiken innebär ordern ett stopp för flyktingmottagandet i landet under 120 dagar. Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid eller tills presidenten beslutar att de inte längre utgör ett hot mot landets säkerhet.

En annan effekt av ordern är att inga visum under 90 dagar kommer att utfärdas till människor från sju i huvudsak muslimska länder, som presidenten anser har stora problem med terrorism. Länderna är Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

ANNONS