Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals svenska vildsvin – ett hot i Norge

Ett växande hot som bör utrotas eller en naturlig del av faunan att värna – antalet vildsvin ökar i både Norge och Sverige men upplevs helt olika.

Vildsvinen utrotades i Sverige under slutet på 1700- talet till följd av högt jakttryck. Ungefär 200 år senare, i mitten av 1970-talet, rymde ett gäng vildsvin från ett vilthäng i Sörmland och har sedan dess parat sig och trivts bra i de svenska skogarna. Men sedan ett tag tillbaka har de grymtande djuren även börjat leta sig över den norska gränsen och medan det i dag finns ungefär 1 000 vildsvin i Norge, förväntas det om tio år finnas upp till 40 000, enligt en norsk rapport.

- Sannolikt har vildsvinen från Sverige hittat över gränsen, säger Christer Pettersson, sakkunnig och ansvarig för vildsvin på Naturvårdsverket.

Följer Sverige

Han tror att Norge nu följer ungefär samma mönster som Sverige gjorde på 1980-talet. I Sverige blev vildsvinet en stor fråga i riksdagen och man gjorde flera försök att stoppa djuren eftersom de skadade jordbruket och utgjorde fara i trafiken. På liknande sätt resonerar man nu i Norge, när till exempel Senterpartiet vill se drastiska åtgärder för att stoppa spridningen.

- Den uppståndelsen och diskussion som pågår i Norge talar för att det här är nytt för dem på samma sätt som det var för oss på 80-talet, säger Christer Pettersson.

Utvecklingen som följde i Sverige, var att Riksdagen år 1987 beslutade att vildsvinen ska ses som en natur- och jaktresurs och tillhöra faunan. En utveckling som Pettersson tror att Norge kan komma att följa.

- Min uppfattning är att Norge i många stycken påminner om Sverige i viltförvaltningen. Vi har liknande klimat och faunaförutsättningar, så det är möjligt att de också kommer att se dem som en resurs, säger han.

Viltolyckor ökar

Samtidigt har antalet viltolyckor med vildsvin i Sverige ökat. Exempelvis skedde över 1 000 olyckor med vildsvin i Skåne under 2017. Och i Västra Götaland och i Uppsala län ökade olyckor med vildsvin med över 500 procent sedan 2010.

TT: Borde inte Sverige också börja tänka som Norge, med tanke på skadegörelse och olyckor?

- Nej, men vi måste arbeta aktivt för att hjälpa markägare med planer, strategier och information.