Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals skolor och förskolor i Sverige har drabbats av så kallade sökresultatskapningar, enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS).

Tusentals skolor drabbade av hemsideskapningar

Tusentals skolor och förskolor i Sverige har drabbats av så kallade sökresultatskapningar, enligt Stiftelsen för internetinfrastruktur (IIS), rapporterar SVT Nyheter. Även myndigheter, kommuner och företag har drabbats.

En sökresultatskapning innebär att en bedragare skapar en kopia av en sajt som därefter dyker upp i en sökmotor. På den falska sajten finns i sin tur annonser, bland annat för porrsajter, enligt IIS.

- Det kan handla om att man rankar upp porrsidan. Om den får lite spridd trafik så rankas slutdestinationen högre upp och Google tror att den är mer relevant för besökare än vad den är. I samtliga fall handlar det om att de tjänar ekonomiskt på att lura användare till oseriösa sidor, säger Peter Forsman, expert på internetbaserade bedrägerier på IIS, till SVT.

De som har drabbats uppmanas att anmäla de falska sajterna till sökmotorerna. Bedragarna använder sig ofta av sajter med domänändelsen.gq,.tk och.xyz.