Tusentals personer svarade aldrig på kallelsen till mönstring. Nu riskerar de vite. Arkivbild.
Tusentals personer svarade aldrig på kallelsen till mönstring. Nu riskerar de vite. Arkivbild.

Tusentals riskerar vite för skippad mönstring

6 000 svenskar svarade inte på kallelsen till mönstring. Nu kan de tvingas betala tusentals kronor i vite.

ANNONS
|

Mellan den 7 april och 4 maj skickade Rekryteringsmyndigheten ut brev till cirka 90000 svenskar som ett förberedande steg mot mönstring. I det så kallade beredskapsunderlaget uppmanades ungdomar födda 1999 att svara på en rad frågor i ett webbformulär om hälsa, socialt liv och personlighet. Det varnades också om att den som inte fyllde i formuläret inom 14 dagar riskerade vite.

Omkring två månader senare är det fortfarande 6000 personer som inte svarat på uppmaningen. Myndigheten har nu skickat ut påminnelser.

- Vi är egentligen rätt nöjda med svarsfrekvensen, även om man alltid vill upp till 100 procent. Vi vet ju heller inte varför de här människorna inte svarat, anledningarna kan vara olika. 6000 personer har redan kallats till mönstring, och så sett är Försvarsmakten nöjd, säger Jan Nyquist, chefsjurist på Rekryteringsmyndigheten.

ANNONS

Rekryteringsmyndigheten har möjlighet att förelägga vite till de ungdomar som inte svarat på webbformuläret. Myndigheten behöver i sådana fall ta upp fallet i domstol, där tingsrätten slutgiltigt tar ställning till omständigheter och eventuellt vitesbelopp.

- Beloppet ska få en effekt för personen i fråga, så det kan bli olika belopp beroende på personens ekonomi. Men det skulle väl hamna i närheten av 2500 kronor. Vi har inte tagit ställning till hur vi ska göra med den här frågan än, säger Jan Nyquist.

TT

Fakta: Mönstringen

Rekryteringsverket räknar med att mönstra omkring 13 000 personer för att fylla 4000 utbildningsplatser.

6000 ungdomar har kallats till mönstring, som genomförs i Kristianstad och Stockholm med start i oktober.

Personerna har valts ut via det så kallade beredskapsunderlaget, ett 60-tal frågor om hälsa och personlighet som fylls i via ett webbformulär.

7000-8000 ungdomar kommer mönstra via den frivilliga rekryteringen.

Den första värnpliktsutbildningen kommer genomföras sommaren 2018, och vara 9 eller 11 månader.

Årskullen 1999 består av drygt 95000 personer, men vissa har sorterats bort på förhand på grund av exempelvis utlandsboende eller olika typer av sjukdomar.

Källa: Rekryteringsverket

ANNONS