Många mål kan inte avgöras i landets domstolar som planerat på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Många mål kan inte avgöras i landets domstolar som planerat på grund av coronaviruset. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Tusentals rättegångar skjuts upp

ANNONS

Över 2 500 förhandlingar och sammanträden ställdes in vid landets allmänna domstolar och förvaltningsdomstolar förra veckan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det var mer än en tredjedel av landets planerade domstolsförhandlingar.

Domstolsverket har tidigare konstaterat att en viss ökning märktes redan i början av mars, och sedan en dryg månad tillbaka har antalet uppskjutna förhandlingar ökat markant.

Många av rättegångarna ställs in för att minska spridningen av coronaviruset, eller för att parter eller personal är sjuka.

Hur många mål det rör sig om skiljer sig över landet. I Södertörns tingsrätt var det 56 procent av rättgångarna som inte genomfördes förra veckan, medan 20 procent ställdes in på Gotland och i Blekinge.

ANNONS

När de uppskjutna målen kan avgöras är oklart.

– Att förhandlingar ställs in nu leder ju oftast till att de kommer att genomföras längre fram. Vi följer situationen noga men vi kan inte redan nu säga något om konsekvenserna på längre sikt, säger Charlotte Driving, chefsjurist på Domstolsverket till radion.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS