Tusentals i protest mot valresultatet

ANNONS
|

Det började vid elvatiden i söndags kväll. Sverigedemokraterna kunde räkna sig till valets stora vinnare. Då beslöt sig Emma Björshol och Jazz Munteanu för att organisera en demonstration. Måndag eftermiddag – arton timmar senare – samlades upp till tretusen personer i en antirasistisk demonstration på Gustaf Adolfs torg. Fem talare och en feministisk kör väntade. Solen sken.

Vilka är ni som organiserar den här demonstrationen?

- Vi är privatpersoner som vill protestera mot valresultatet, men också för att samla krafter för att gå vidare i kampen mot rasism och fascism. Vi är en lös sammansättning vänner. Här finns inget politiskt parti. Det hela är organiserat som ett Facebookevent. Alla bara hakar på.

ANNONS

- Många känner sorg över valresultatet, men vi vill skapa samhörighet. Vi vill göra något positivt. Vi vill inte ligga på sofflocket. Vi bara körde i gång. Samma sak händer i Stockholm och Malmö.

I uppropet riktar ni er mot nazister, rasister och Sverigedemokraterna. Tror ni inte att den generaliseringen stöter bort alla dem som röstade på SD och som nu jämförs med nazister?

- Jag håller med om att man ska vara försiktig, men man skall komma ihåg var SD har sina rötter. Vår protest är varm och positiv. Vi vill sprida medvetenhet, menar Emma Björshol.

Först bland talarna var Edda Manga, idéhistoriker från Göteborg, som berättade om några personliga incidenter den senaste veckan.

- Vi måste ändra de politiska skiljelinjerna. Vi måste fördjupa den demokratiska praktiken. Man måste kunna tala med och till alla. Det som blivit etniska gränser och motsättningar styrs ju i grunden av ekonomiska förhållanden, av ekonomismens herravälde.

Polisen uppskattar att mellan 2500 och 3000 personer i demonstrationen.

ANNONS