Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tusentals gener bakom schizofreni

Tusentals genetiska förändringar orsakar schizofreni. Men olika människor har olika förändringar. Det visar den största kartläggningen av sjukdomen hittills. Nu hoppas forskarna kunna skräddarsy behandlingen för varje patient.

Genom att kartlägga hela arvsmassan hos drygt 5 000 svenskar börjar forskarna nu förstå mekanismerna bakom schizofreni.

Det visar sig att bilden är mycket mer komplex än vad man hittills trott. I stället för att orsakas av en handfull genetiska förändringar, handlar det om tusentals som dessutom är spridda över ett stort antal olika grupper av gener.

-Även friska har dessa förändringar, men vad som skiljer sjuka och friska åt är i vilka gener de sitter, säger Anna Kähler, forskare vid Karolinska institutet och en av dem bakom studien som publiceras i Nature.

Schizofreni är en svår psykiatrisk sjukdom som drabbar cirka en procent av befolkningen. Symtomen kan variera, men vanföreställningar och hallucinationer är vanligt förekommande. Inte sällan säger sig den drabbade höra "röster".

Sjukdomen är vanligare inom vissa släkter än andra, varför forskarna länge misstänkt ett genetiskt samband.

Eftersom det nu är möjligt att snabbt läsa av arvsmassan hos enskilda individer har ett internationellt forskarteam kartlagt den kodande delen av hela arvsmassan hos 5 079 svenskar, både drabbade och friska kontrollpersoner.

Till forskarnas förvåning var antalet förändringar som kan kopplas till sjukdomen betydligt fler än vad man hittills trott. Var för sig säger förändringarna inte särskilt mycket, men tillsammans och framför allt var i arvsmassan de är placerade skapar de en viss genetisk profil som dessutom varierar mellan olika människor.

-Det kan tyckas nedslående, men nu har vi en bas att stå på för att kunna subtypa olika patienter för att på så vis kunna erbjuda en mer individualiserad behandling, säger Shaun Purcell, vid School of Medicine at Mount Sinai i USA, som lett den aktuella studien.