Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alla får vara med och fota nyckelpigor till massexperimentet, inte bara skolelever. Arkivbild.

Tusentals elever fotar nyckelpigor

Du kanske tror att det bara finns en nyckelpigart, en liten röd skalbagge med svarta prickar? Då får du tänka om. Skolelever och allmänhet ska nu ut på nyckelpigejakt för att hjälpa forskare att utveckla en app för att skilja de omkring 60 olika arterna åt.

Nu drar projektet Nyckelpigeförsöket 2018 i gång. Omkring 14 000 skolelever ska ut och fota nyckelpigor och därmed hjälpa forskarna att ta fram appen. Även allmänheten ska få rapportera in bilder.

- Eftersom vi har haft en mycket varm vår så kommer det att finnas nyckelpigor ovanligt tidigt i sommar och därför är det extra viktigt att allmänheten hjälper till, säger Martin Bergman, projektledare för Nyckelpigeförsöket.

Startskottet till projektet gick redan i våras då alla skolklasser i Sverige fick möjlighet att anmäla sig för att framförallt börja fota efter sommarlovet. Men redan nu är gratis-appen, Nyckelpigeförsöket 2018, redo att laddas ner och automatiskt skicka bilder till Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt Martin Bergman är det de fullvuxna nyckelpigorna som ska fotas, inte larverna eller pupporna, och massexperimentet har flera viktiga användningsområden.

- Vi vill utveckla sätt där alla kan vara med och bidra till att övervaka och få bättre kunskap om växter och djur omkring oss, säger han.

Framförallt handlar experimentet om att utveckla app-tekniken och bildigenkänningen hos artificiell intelligens så att man kan fortsätta att använda AI-teknik även på andra djurarter. Forskarna kommer även att få in information och kunskap om vilka arter av nyckelpigor som finns och var de befinner sig i Sverige.

- Till exempel är det intressant att se hur miljöförstöringen påverkar utbredningen av olika arter och hur den förändras, säger Martin Bergman.