Tusen gängkriminella identifierade via Sky ECC

Knäckta krypterade kommunikationsplattformar har skakat om den undre världen. Polisen meddelar nu att man identifierat nära 1 000 gängkriminella som använt plattformen Sky ECC – och fler lär det bli.
– Mängden data är klart större än både Encrochat och Anom tillsammans, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisen till TT.

ANNONS
|

Det började med att fransk polis knäckte krypteringen bakom Encrochat, vilket bland annat ledde till avgörande bevisning i utredningen efter mordet på en profilerad gängkriminell man i Gamlestaden 2020.

13 män dömdes för inblandning i mordet, varav fyra fick livstids fängelse.

LÄS MER:Så blev domarna i Gamlestadsärendet

Under 2021 kom nya bakslag för den undre världen då FBI avslöjade att den krypterade plattformen Anom i själva verket var en fälla som gillrats av myndigheten.

Den trojanska hästen avslöjades efter att omfattande razzior gjordes i flera länder under en synkroniserad aktion i början av juni. Bara i Sverige frihetsberövades 155 personer under en dag.

ANNONS

I början av året knäcktes även krypteringen bakom Sky ECC, genom samarbete mellan myndigheter i Nederländerna, Frankrike och Belgien.

Enligt Svensk polis har plattformen uteslutande använts av kriminella.

I ett pressmeddelande berättar Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, att myndigheten så här långt har lyckats identifiera nära 1000 gängkriminella som använt sig av plattformen.

Till skillnad från Encrochatt och Anom deltog inte svensk polis under själva operationsfasen med Sky ECC.

Materialet från chattar som bedöms ha koppling till Sverige har svensk polis därför fått tillgång till i efterhand. Enligt Linda Staaf omfattar informationen som polisen fortfarande analyserar mer data än vad Encrochat och Anom hade tillsammans.

Arbetet pågår i alla polisregioner

Då analysarbetet fortfarande pågår lär siffran på de de nära tusen identifierade individerna fortsätta att stiga.

”På Noa samt i alla sju polisregioner pågår nu ett intensivt arbete bland annat med att analysera meddelanden som innehåller text, bilder och ljudfiler. Materialet har redan lett till att polisen kunnat göra flera frihetsberövanden kopplade till organiserad brottslighet, bland annat för misstänkta narkotikabrott och grova våldsbrott”, skriver polisen i sitt pressmeddelande.

– Vi ser återigen att vi har nytta av vårt internationella samarbete. Utöver att det kan komma att utgöra bevisning i utredningar är det värdefull information i polisens underrättelsearbete som rör den organiserade brottsligheten, säger polischefen Linda H Staaf.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS