Turkiska ambassaden i Villa Bonde på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Arkivbild.
Turkiska ambassaden i Villa Bonde på Dag Hammarskjölds väg i Stockholm. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Turkiet protesterar mot planerad koranbränning

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att hålla en allmän sammankomst vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen. Där tänker han bränna en koran.
Turkiska utrikesdepartementet har framfört sina protester till Sveriges ambassadör i Ankara.

ANNONS
|

Stockholmspolisen beviljade på torsdagen Paludans ansökan om att få hålla en allmän sammankomst i närheten av Turkiets ambassad klockan 13 på lördagen. Där planerar han sin vana trogen att bränna ett exemplar av muslimernas heliga bok.

Enligt Paludan är syftet att "markera lite yttrandefrihet" mot Turkiet. Detta efter president Recep Tayyip Erdogans ilska efter förra veckans aktion utanför Stockholms stadshus.

Då hissade den kurdiska organisationen Rojavakommittéerna upp en docka föreställande Erdogan i fötterna, och jämförde honom med den italienske diktatorn och fascisten Benito Mussolini, som 1945 avrättades och hängdes upp och ned.

Turkisk demonstration

Samtidigt som Paludans koranbränning har den pro-turkiska organisationen Union of European Turkish Democrats, UETD, fått tillstånd för en demonstration till stöd för Turkiet och president Erdogan utanför ambassaden.

ANNONS

– Grundlagen ger ett starkt skydd, och man ska bedöma värdet av att få demonstrera och yttrandefriheten väger tungt. Det är det man tagit med i vågskålen, förklarar Ola Österling, presstalesperson vid polisen, beslutet.

Han säger att polisen har en bra dialog med båda grupperna och att man har avsett en anpassad resurs för sammankomsterna. Hur stor den resursen är kan han inte gå in på, men poängterar att det är demonstrationer i Stockholm varje lördag.

– Varje lördag har vi en anpassad resurs som vi bedömer är tillräcklig för att vi ska kunna hantera det. Ett tillstånd är ett kontrakt på att vi ska se till att varje medlem i den allmänna sammankomsten ska kunna uttrycka sin åsikt.

På Norra Bantorget, några kilometer bort, väntas hundratals personer samlas för ett sedan länge planerat demonstrationståg i protest mot Erdogan och den svenska Natoanslutningen.

Arrangören, organisationen Kurdiska demokratiska samhällscentret, räknar med mellan 500 och 600 deltagare i tåget som avslutas på Medborgarplatsen. Bland deltagarna finns även Rojavakommittéerna.

Turkiet rasar

Nyhetssajten Al-Monitor rapporterade redan i december, med hänvisning till regeringstrogna turkiska medier, att Ankara hade siktet inställt på att stoppa lördagens kurdiska demonstration.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar på sin hemsida att det turkiska utrikesdepartementet under fredagen valt att kalla upp Sveriges ambassadör i landet. Enligt källor till nyhetsbyrån har Turkiet framfört ett "starkt fördömande" av Paludans koranbränning och att landet förväntar sig att tillståndet för sammankomsten dras tillbaka.

ANNONS

Turkiet kallar också den prokurdiska demonstrationen för ett "brott" mot den överenskommelse landet har med Sverige, enligt samma källor.

Försämrade relationer

"Hängningen" av Erdogan utanför stadshuset ledde till ilskna reaktioner från turkiska regeringsföreträdare, och krav på krafttag från svenska myndigheter. Talman Andreas Norléns planerade resa till Ankara ställdes in av Turkiet, och den svenske ambassadören kallades upp till turkiska UD.

Senare krävde en upprörd Erdogan att Sverige ska utvisa 130 "terrorister" som en del i Natoprocessen – en plötslig ökning med 57 personer.

Rasmus Paludan har flera gånger tidigare nekats tillstånd på olika håll i landet med hänvisning till att polisen saknat resurser eller att ansökan kommit in för sent, men de argumenten har i flera fall inte godkänts av förvaltningsrätten.

I andra domslut har polisen fått rätt när man anvisat honom till annan plats med hänvisning till säkerhetsrisker. Stockholmspolisen har flyttat demonstrationsplatsen ett hundratal meter nedför gatan från ambassaden.

Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att bränna en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen.
Den högerextreme politikern Rasmus Paludan får tillstånd att bränna en koran vid Turkiets ambassad i Stockholm på lördagen. Bild: Johan Hallnäs
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS