Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tumult vid demonstration i Jönköping

Flera fick föras till sjukhus efter oroligheter vid det högerextrema Svenskarnas partis förstamajdemonstration i Jönköping. Åtta personer greps och ett 30-tal omhändertogs.

Motdemonstranter mot partiet, som har rötter från nazistiska Nationalsocialistisk front, attackerade marschen längs stadens gator med stenar, ägg och flaskor. Fem personer, oklart från vilken sida, skadades och tre av dem fördes i ambulans till sjukhus.

Åtta personer greps, varav fyra för att ha trotsat maskeringsförbudet. 29 personer omhändertogs för att ha stört ordningen och tre bilbränder rapporterades.

Knallskott

Piketbussar, polishundar, hästar, helikopter och patruller syntes runt centrum. Vid en korsning kastades knallskott.

– Det började ryka. Det var otäckt, det är sånt man ser på tv, säger Jönköpingsbon Therese Qvist som var ute med sin hund.

När marschen nått Västra Torget höll partiledaren för Svenskarnas parti, Stefan Jacobsson, tal. Motdemonstranterna svarade med burop och ramsor.

Att Svenskarnas parti använder just den 1 maj för att föra ut sin politik är inte populärt.

– De krafterna som Svenskarnas parti företräder har aldrig någonsin haft några gemensamma mål med arbetarrörelsens. De står för deras motsats, säger Ilan De Basso, S-ordförande i Jönköping.

– Det är ett nazistiskt och antidemokratiskt parti, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.