Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vanliga, receptbelagda värktabletter som Treo Comp, Citodon och Panocod innehåller kodein. Kodein omvandlas i kroppen till morfin och är beroendeframkallande. Arkivbild.

Tullens beslag av tunga läkemedel ökar

På kort tid har tullens beslag av narkotikaklassade tabletter som kodein och tramadol ökat kraftigt. En otäck utveckling enligt tullen, särskilt när missbruket kryper längre ner i åldrarna.

- Jag tror inte ungdomar förstår hur farligt det här är. Man tar fem tabletter och dricker några öl och så helt plötsligt slutar man andas och hjärtat slutar slå. Det är så pass potenta, farliga läkemedel, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket, till TT.

Under första halvåret i år har Tullverket beslagtagit 5 164 kodeintabletter, jämfört med 1 633 under hela 2016, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Samtidigt har missbruket av ett annat smärtstillande läkemedel ökat bland ungdomar. Redan i år har tullen genomfört miljontals beslag av tramadol, ett preparat lika potent som heroin och med svåra abstinensbesvär.

Beställs från nätet

Paketen och breven med tabletter har beställts över internet, utan recept. Framför allt är det unga med stor nätvana som ligger bakom beställningarna. De är i 25–30-årsåldern och ibland så unga som 15 år.

- Det är mycket enklare att gå in på ett nätapotek på darknet och beställa tjugo tabletter tramadol till exempel. Det ser renare ut, det ser enklare ut. Det är medicin kanske de tänker, det är inte cannabis som de vet är narkotika. Jag tror att det spelar in, säger Jonas Karlsson.

I början av 2000-talet ägde en liknande utveckling rum med den mycket potenta sömntabletten Rohypnol. Genom att den dåvarande regeringen höjde narkotikaklassningen och krävde åtgärder från tillverkaren upphörde i stort sett smugglingen. Liknande åtgärder skulle nu behövas för både tramadol och kodein, anser Jonas Karlsson.

Heroinliknande abstinens

Tramadol är syntetiskt morfin, medan kodein omvandlas till morfin i kroppen. Men effekten är densamma. Både leder även till heroinliknade abstinenssymtom som diarré, illamående, svettningar, darrningar och som sedan övergår i depression och ångest.

Kodein är ett gammalt läkemedel men är i dag väldigt ovanlig i hälso- och sjukvården. Däremot förekommer det i kombination med andra preparat, exempelvis paracetamol, i många vanliga smärtstillande tabletter.

Medan tramadol inte är någon nyhet i beroendevården, är kodeinmissbruk fortfarande ovanligt.

- Tramadol har över tid blivit ett större och större problem. Kodein är ett väldigt gammalt preparat som vi sett väldigt lite av. Vi ser naturligtvis inte allt för de är många som inte söker vård, säger Johan Franck, verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm.