Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/24

Tullen helt obevakad efter terrordådet

Tullen på Arlanda och de stora hamnarna i Stockholm stod helt obevakade efter terrordådet på Drottninggatan. Även på Öresundsbron gick personal hem med hänvisning till den personliga säkerheten.

Inte en enda tulltjänsteman fanns i beredskap i yttre tjänst mellan 20.00 på fredagen och 11.15 på lördagen, rapporterar Dagens Nyheter.

Mikael Lindgren, chef för gränsskyddsverksamheten i Stockholm, säger till tidningen att det inte alls är bra.

Vi kommer se över våra egna rutiner och göra en utvärdering av hur det har gått till.

Fick inte bära vapen

Anledningen var att tullpersonalen på Arlanda begärde att få bära vapen för att kunna försvara flygplatsen från eventuella terrordåd. Personalen är vanligtvis obeväpnad, men under de rådande omständigheterna godkändes begäran av vakthavande befäl.

Men sedan backade Tullverkets ledning med hänvisning till myndighetens föreskrifter. Då beslutade skyddsombud om skyddsstopp och alla tulltjänstemän i Stockholms län gick hem.

Tullverket i Stockholm har 62 anställda med vapenträning, skriver Svenska Dagbladet. Men ingen kallades under fredagen ut till Arlanda för att hjälpa polisen.

På Öresundsbron gick tullpersonal hem i fredags med hänvisning till den personliga säkerheten.

Vi ville antingen beväpna oss eller släppa gränsen, säger Daniel Markan, skyddsombud för personalen i Malmö, till SvD.

"Tullen avgörande"

Liberalernas rättspolitiska talesperson, Roger Haddad, fick liknande uppgifter för några dagar sedan. Han tycker därför att Tullverkets generaldirektör, Therese Mattsson, ska kallas till förhör i justitieutskottet.

"Det som hänt i Sverige är en extraordinär händelse där ett terrorattentat lyckades skada och döda oskyldiga, att våra funktioner som polis, säkerhetstjänst men även tullen fungerar i dessa skarpa lägen är helt avgörande för att minimera säkerhetsriskerna men också snabbt kunna gripa eventuella gärningsmän", skriver Haddad i en kommentar.