Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tullverket visar upp beslag som gjorts i Sverige 2017 under en pressträff i Värtahamnen i Stockholm.

Tullen beslagtog mer knark i fjol

Tullens narkotikabeslag ökade kraftigt i fjol, främst när det gäller amfetamin och hasch. Däremot har antalet beslagtagna skjutvapen inte ökat nämnvärt, trots att vapen är en prioritet.

Totalt gjorde Tullverket 6 679 narkotikabeslag under 2017, vilket motsvarar en ökning med cirka fem procent jämfört med året innan. Men sett till mängden beslagtaget gods märks ökningen desto mer.

Bakgrunden är att flera större smuggelförsök med lastbil avslöjades under fjolåret sedan tullen medvetet fokuserat på tunga transporter. Till exempel hittades vid ett tillfälle i en lastbil 560 kilo hasch, 100 kilo marijuana, 130 kilo amfetamin, 6 kilo kokain och 5 kilo ecstacy.

- Det är anmärkningsvärt höga värden, och vi har anledning att tro att det här kommer att fortsätta även under nästa år, säger Mikael Nelander, brottsbekämpningschef vid Tullverket Syd.

Vapenbeslag

För några år sedan noterade tullen en minskning i beslagen av insmugglad marijuana. Men efter att polisen sprängt vietnamesiska odlarligor i södra Sverige verkar smugglingen av obehandlad cannabis ha återupptagits.

- Efter det har vi sett att det ökar igen, säger Tullverkets sakkunnige Jonas Karlsson i samband med en pressträff.

Dock har mängden beslagtagen marijuana minskat från 695 kilo 2016 till 393 kilo i fjol.

När det gäller vapen, ett prioriterat område för Tullverket, beslagtog man under fjolåret 61 skjutvapen fördelade på något färre beslagstillfällen än de 52 man tog under 2016.

TT: Borde inte vapenbeslagen vara fler om detta nu ska vara ett prioriterat område?

- Vi tar det på högsta allvar. Det är också därför vi utbildat våra 50 hundar för att också kunna söka efter vapen, säger Jonas Karlsson.

Brevsmuggling

Mikael Lindgren, brottsbekämpningschef vid Tullverket Öst, nämner det som man inom tullen kallar för "post och kurir" – att man på nätet beställer illegala varor som sedan skickas hem per brev. Här ser Tullverket en stor ökning under åren och inget tyder på att det klingar av.

- Det är allt möjligt, narkotika, vapen, vapendelar. Det som är oroväckande är att alla som har en dator kan handla. Det är anonymt, du behöver inte blotta dig själv.

En annan stor ökning Tullverket ser är av det syntetiska opiatläkemedlet Tramadol som i regel förekommer i sväljkapslar. Under 2017 beslagtogs 1,3 miljoner tabletter, en ökning med över 70 procent. Ofta förs preparaten in från Asien, främst Kina och Thailand. Vid ett tillfälle togs en person med 80 000 tabletter i bagaget.

- Då har man inget annat med sig än det, säger Mikael Lindgren.