Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Många unga som opererats mot fetma mår psykiskt dåligt två år efter operationen. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tufft för fetmaopererade tonåringar

För överviktiga unga är fetmaoperation ingen garanti för att må psykiskt bättre. Två år efter operationen lider en femtedel av depression och en sjundedel har självmordstankar.

- Det stora flertalet mår bättre efter operationen, men det finns ändå en påtaglig grupp som fortsätter att ha mycket psykisk ohälsa efteråt, säger psykolog Kajsa Järvholm.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon har följt 88 ungdomar som var 13 till 18 år när de opererades och lägger snart fram en avhandling vid Lunds universitet.

Att äntligen lyckas

På många sätt blir tillvaron för de allra flesta bättre när kilona rasar, konstaterar hon.

- Det blir lättare att röra sig, lättare att handla kläder, man får bättre självförtroende och det gör att man vågar vara mer utåtriktad. Det är också känslan av att äntligen lyckas med någonting som man kämpat med i många, många år.

Från att ha varit ovanligt olyckliga mådde de opererade ungdomarna två år efter operationen i genomsnitt psykiskt lika bra som andra ungdomar i samma ålder. Men ungefär en femtedel hade depressionssymptom och 14 procent hade självmordstankar.

Ibland kan det vara svårt att veta vad som är hönan och vad som är ägget, konstaterar Kajsa Järvholm:

- Man vet ju att svår fetma ökar risken för psykisk ohälsa. När man hjälper människor att bli av med fetman tänker man att den psykiska ohälsan ska försvinna, och så är det för en stor andel, men för vissa har inte den psykiska ohälsan bara med fetman att göra, säger hon.

Lottas till operation

I en nystartad studie ska överviktiga ungdomar antingen opereras eller få annan intensiv behandling mot fetma.

- Just nu kan vi inte svara på om operationen har negativ betydelse för det psykiska måendet hos en del ungdomar. Det kan vi få bättre svar på genom den här studien.

Än så länge är det bara på försök som ungdomar under 18 kan erbjudas kirurgisk behandling mot fetma. Om operationerna ska bli ett bestående inslag i svensk vård måste de kombineras med psykosocialt stöd för dem som behöver det, anser Kajsa Järvholm.

- Det går inte att bara stoppa in dem i vuxensjukvården. Ungdomar behöver ett helt annat psykosocialt stöd.