Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Antalet anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt. Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Tuffare riktlinjer bakom anmälningar i skolan

Antalet anmälningar om hot och våld i skolan ökar kraftigt, men vad ökningen beror på har Arbetsmiljöverket inte kunnat fastställa. Nu visar en granskning av Lärarnas tidning att utvecklingen åtminstone delvis kan förklaras av tuffare riktlinjer på skolorna.

Tidningen har granskat de 25 skolor där anmälningarna ökat som mest – från 24 anmälningar 2017 till hela 153 anmälningar 2018, motsvarande en ökning på över 500 procent.

På frågan vad ökningen beror på uppgav 18 av de 23 som svarade att den helt eller delvis beror på en förändrad inställning bland skolledning och personal. Bara fem svarade att den beror på ett ökat antal incidenter.

- Policyn är att vi alltid tar kontakt med myndigheter när något händer, säger Jonathan Howell, pressekreterare på Internationella engelska skolan, som har tre skolor på listan över flest anmälningar, och som nyligen uppmärksammat sina rektorer på att det är viktigt att alltid anmäla hot och våld.

I riket ökade antalet anmälningar om hot och våld i skolan från 755 till 845 incidenter mellan 2017 och 2018.