Utredaren Kenth Nauclér och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vid pressträffen om bristen på specialistsjuksköterskor.
Utredaren Kenth Nauclér och Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, vid pressträffen om bristen på specialistsjuksköterskor.

Tuffare krav ska lösa specialistbristen

Än en gång konstaterar en utredare att bristen på specialistsjuksköterskor orsakar stora problem i vården. Nu ställs "uttryckligt krav" på vårdgivarna att långsiktigt sörja för att rätt kompetens finns på plats.

ANNONS
|

En sjuksköterska kan efter tre års grundutbildning lägga på en ettårig specialistutbildning, exempelvis med inriktning på operation, röntgen, anestesi (bedövning).

Behovet av dessa specialistkompetenser är stort i vårdapparaten. Dagens brist leder till inställda operationer, knökfulla akutmottagningar och längre vårdköer inom primärvården.

Samtidigt står 500 platser tomma i höst på lärosätenas specialistutbildningar.

Bättre planer

På torsdagen överlämnade utredaren Kenth Nauclér, själv legitimerad sjuksköterska, ett betänkande om specialistsjuksköterskornas utbildning och framtida yrkesroll till Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning.

Han vill bland annat införa krav på systematisk och fortlöpande vidareutbildning i enligt med EU:s yrkesnormer.

ANNONS

- Med de här lagförslagen ska vårdgivarna bli bättre på att kartlägga sina kompetensbehov och blir bättre på att meddela lärosätena vilka utbildningar som behövs.

Betalar sig inte

TT: Vilka är huvudskälen till situationen med brist på specialistsköterskor och tomma utbildningsplatser?

- Jag tror att det viktigaste är att vårdgivarna inte tar hand om kompetensen efter specialistutbildningen. När sköterskan återvänder händer ingenting eller för lite med arbetsuppgifter, lön, schema och andra villkor. För kollegorna som ser det blir specialistyrket oattraktivt, svarar Kenth Nauclér.

Ministern avstår från att kommentera utredningsförslagen med hänvisning till att hon sitter i en övergångsregering.

Händer inget

Förbundsombudsman Ulla Falk på Vårdförbundet tycker att utredningen haft för kort tid på sig, drygt ett år, i en såpass komplex fråga.

- Vi är förvånade över att man inte har lyssnat på professionerna och forskningen mer om vad den framtida specialistutbildningen ska innehålla.

ANNONS

TT: Borde inte den här obalansen ha kunnat rättas till tidigare?

- Absolut. Det har funnits flera utredningar tidigare som tittat på detta, till exempel behörighetsutredningen 2013 som konstaterade samma orsaker till bristen som nu. Men man har inte gjort så mycket sedan dess, säger Ulla Falk.

TT

Fakta: Ny yrkesroll för sjuksköterskor

Regeringens särskilda utredare Kenth Nauclér har haft i uppdrag att se över specialistsjuksköterskeutbildningen.

Ett av utredningsförslagen är att inrätta en ny specialistnivå, avancerad klinisk specialistsjuksköterska (AKS).

Utbildningen till AKS ska vara tvåårig (120 högskolepoäng) efter den grundläggande sjuksköterskeutbildningen (180 poäng), och leda till en egen yrkeslegitimation.

En AKS får fördjupade kunskaper inom såväl medicinsk vetenskap som vårdvetenskap, och blir därmed kvalificerad för att ta ett helhetsansvar för patienten i sitt specialistområde.

Yrkesrollen AKS finns i cirka 50 länder, också hos de nordiska grannarna.

Källa: Betänkandet "Framtidens specialistsjuksköterska – ny roll, nya möjligheter".

ANNONS