Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Björkpollenallergiker har det hårt för tillfället. Arkivbild.

Tuffa tider för björkpollenallergiker

Björken blommar för fullt i stora delar av landet. I år är blomningen extra intensiv på sina håll, men den värsta perioden är snart över. Sedan väntar gräspollensäsongen. Fast i år finns det tecken på att den inte ska bli så jobbig för pollenallergiker.

Sveriges pollenallergiker har det inte lätt för tillfället. I de östra delarna av landet kan det vara extra mycket björkpollen i luften.

- Det är en intensivare blomning upp mot Stockholmstrakten. Det är förhållandena året innan som bestämmer hur mycket pollen det ska bli, säger forskaren Åslög Dahl som ansvarar för pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Enligt Vårdguiden 1177 är det ungefär en femtedel av alla tonåringar och vuxna som får pollenbesvär. De flesta reagerar på björk- och gräspollen.

Klinga av

Åslög Dahl säger att i södra och västra Sverige har blomningen börjar klinga av.

- Det är inte hemskt mycket björkpollen kvar att sprida ut, men det brukar ändå förekomma i luften ett bra tag efter att de har blommat färdigt.

I övriga delar av Götaland, Svealand och i södra Norrlands kustland är blomningen i full gång.

- Den värsta perioden är nog över inom någon vecka, säger Åslög Dahl.

Längre upp i Norrland har björkarna inte kommit i gång ännu, men det kan ändå hända att man påverkas av björkpollen som kommer söderifrån.

Dags för gräspollen

När björkpollensäsongen väl lagt sig är det dags för gräspollen.

- Den jobbigaste perioden för gräspollenallergiker är under juni och början på juli. Det beror på vädret när toppen infaller, det varierar rätt mycket mellan olika år, säger Åslög Dahl.

- Ur allergikernas synpunkt finns det hopp om att det totalt sett inte ska bli så jobbigt eftersom vintern var så pass kall och gräset kom i gång ganska sent. Och det innebär att det inte har kunnat ladda upp så mycket.