Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

En potatis som drabbats av svampsjukdomen potatiskräfta. Arkivbild.

Tuff potatishöst med två skadegörare

Svampsjukdomen potatiskräfta var först ut att drabba potatisodlare i Blekinge, sedan slog ytterligare en skadegörare till mot stärkelsepotatis i länet: En slags rundmask.

Fem gårdar har drabbats av svampsjukdomen potatiskräfta i år, varav tre stycken i Blekinge och en gård i Värmland respektive Skåne. Första fallet konstaterades i Blekinge i mitten av september.

- Ännu kan vi inte vara helt säkra på att det inte blir fler fall i år, det är i samband med skörd som det upptäcks och alla är inte färdiga med att ta upp sin potatis, säger Carin Bunnvik, enhetschef på Jordbruksverkets växtregelenhet.

Inte farligt

Om sjukdomen sprids blir det på sikt svårt eller till och med omöjligt att fortsätta odla potatis. Men det är inte farligt att äta potatis som angripits av potatiskräfta, varken för människor eller djur, förklarar Bunnvik.

Att just Blekinge drabbats hårt beror delvis på den regniga sommaren.

- Potatiskräftan behöver blött väder för att utvecklas, och det har varit blött i det här området. Så det är inte långsökt att säga att vätan ställde till det, och det skulle kunna finnas liknande samband för nematoden men det är vi inte lika säkra på, säger Bunnvik.

- Och så är Blekinge ett intensivt potatisodlarområde, att det blir fler potatissjukdomar där än generellt är inte så konstigt, säger Bunnvik.

Inventering pågår

För första gången har även angrepp av rotgallnematoden konstaterats i Sverige i år – i ett fält med stärkelsepotatis i Blekinge har det upptäckts skador på rötter och knölar.

- Odlaren har själv uppmärksammat att det växte sämre i en fläck på fältet, och vi har varit där och provtagit och då blev det senare konstaterat att den här skadegöraren orsakat detta, säger Carin Bunnvik.

Nu pågår en inventering för att se om fler potatisfält drabbats. Ytterligare någon vecka dröjer innan svar på jordprov kommer.

Carin Bunnvik betonar att det är stärkelsepotatis som drabbats i de flesta fallen – inte matpotatis.

- Det är potatis som går direkt in i fabriken för att göra potatismjöl.