Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Flera svenskar i Barcelona som TT har pratat med märker av spänningarna men är inte oroliga för våldsamheter. Arkivbild.

Tryggt för svenskar trots politisk osäkerhet

Spänning och förvirring. Så beskriver flera svenskar i Barcelona stämningen på plats. Men de är inte oroliga för säkerheten.

Spaniens regering förbereder för att ta kontroll över Kataloniens självstyre efter att regionpresident Carles Puigdemont vägrat stänga dörren för en självständighetsförklaring. Madrid väntas fatta beslut på lördag.

På gatorna i Barcelona finns det starka känslor från både självständighetsförespråkare och den andra sidan enligt Josef Wallgren från Sverige som jobbar med IT i Barcelona.

- Det är kokande spänning. Jag satt och tog en kaffe i morse och då blev det bråk mellan några pensionärer där någon var för och någon emot, så fick de bli separerade, säger Josef Wallgren.

Men själv känner han sig inte otrygg.

- Jag tror inte att det är någon risk för säkerheten om man inte diskuterar politik.

Kan åka som vanligt

Den senaste veckan har varit väldigt lugn, som ett dödläge i väntan på vad som ska komma enligt Malin Johansson som gör en master i statsvetenskap i Barcelona. Hon kom dit i slutet i av september och säger att det har varit mycket manifestationer och demonstrationer fram till nu.

- Jag har inte märkt av våldsamheter även om det säkert har förekommit. Sedan vet man inte vad som kommer hända nu, det får visa sig efter vad de bestämmer på mötet på lördag, säger Malin Johansson.

Även Christoffer Wiklöw, frilansfotograf och skribent i Barcelona sedan 1,5 år, säger att det råder förvirring i Barcelona just nu, men att han inte märker av några våldsamheter.

- Jag skulle säga att man kan åka hit som vanligt. När det väl är demonstrationer är det mest att folk går längs huvudgator så att det kan bli problem med trafiken, säger Christoffer Wiklöw.

De typiska turisterna som kommer hit för stranden och Las Ramblas kommer inte att märka av demonstrationer, enligt Wiklöw.

Strejker kan påverka

Däremot kan besökare påverkas av strejker, säger både Christoffer Wiklöw och Malin Johansson. Vid den senaste generalstrejken påverkades kollektivtrafiken kraftigt och butiker höll stängt.

- Jag har vänner som kommer i helgen så jag hoppas att det kommer att vara lugnt och inte så mycket strejker då så man kan turista på som vanligt, säger Malin Johansson.

UD rekommenderar svenskar som är i Barcelona att hålla sig borta från demonstrationer och följa med i händelseutvecklingen, men gör ingen avrådan från att resa dit.