Inför utbytesåret i Sverige har Valeriya Bilich (t v) varit lite orolig, men möjligheten att få komma till en geografiutbildning i Lund med gott internationellt rykte gick inte att tacka nej till.
Inför utbytesåret i Sverige har Valeriya Bilich (t v) varit lite orolig, men möjligheten att få komma till en geografiutbildning i Lund med gott internationellt rykte gick inte att tacka nej till. Bild: Johan Nilsson/TT

Trotsade oron – reste till Sverige för studier

Antalet internationella utbytesstudenter i Sverige har minskat kraftigt till följd av coronaläget. Valeriya Bilich hör till gruppen som trots allt kommit hit, men hon behåller munskyddet på under sin första dag som student i Lund.
– Alla har sagt till mig att vara försiktig, även min familj i USA.

ANNONS

TT:s enkät till 17 universitet visar att det kommer minst 2 800 färre internationella utbytesstudenter än förra höstterminen. Siffran är högst preliminär och gäller bara utbytesstudenter.

Hur det ser ut när det gäller betalande studenter från länder utanför EU är oklart, likaså när det gäller EU-studenter som inte kommer via utbytesprogram.

"Verkar okej"

Valeriya Bilich är från USA, men har studerat geografi i Estland. Inför utbytesåret i Sverige har hon varit "lite orolig", men möjligheten att få ta del av en geografiutbildning i Lund med gott internationellt rykte gick inte att tacka nej till.

– Situationen nu verkar vara okej i Sverige och det är ingen som har sagt till mig att inte åka. Jag litar på universitetet. Om de säger att det är okej att åka hit så tror jag på det.

ANNONS

Hon svettas under munskyddet när hon kommer med två stora resväskor till mottagningscentret i Medicon village i Lund.

– Jag får se hur länge jag kommer att använda munskydd, men jag kommer åtminstone att fortsätta med det nu till en början. Jag får känna efter hur det känns.

Inställda utbyten

Bara i Lund räknar universitetets internationella chef Richard Stenelo med 600 färre internationella utbytesstudenter. Förra hösten var de cirka tusen.

– Det är på grund av att många universitet runt om i världen, framför allt utanför Europa, har ställt in alla utbyten och inte låter sina studenter åka iväg.

Även vissa franska och holländska universitet har ställt in sina utbyten och exempelvis Storbritannien låter inte sina studenter åka hit eftersom det finns resevarningar för Sverige.

Också i Sverige finns två universitet som ställt in alla utbyten, Mittuniversitetet och Örebro universitet. Andra, som Karolinska institutet och Linköpings universitet, tar emot en del utbytesstudenter, men inte till kliniska utbildningar som innebär närkontakt med svensk sjukvård.

En man med tur

Matthieu Gasp från Frankrike anser sig vara en man med tur – eftersom han valde Sverige.

– Jag tycker faktiskt att jag hade tur som valde Sverige, för de av mina vänner som hade tänkt åka till USA eller Ostasien för att studera har inte kunna resa, säger han.

ANNONS

TT: Så den svenska coronastrategin fick dig inte att tveka om att komma hit?

– Ärligt talat, Sverige har sitt eget sätt att göra saker på och går en egen väg. Resultatet är faktiskt inte så dåligt om man tittar på dödstalen eller smittotalen. Jag var inte rädd för coronan i Frankrike och det är jag inte här heller.

Också Anouk Manzanell från Schweiz är mest glad och lättad över att utbytesterminen gick att få till, trots pandemin. Nu ser hon fram emot att få läsa biomedicin i Lund och satsar på det klassiska, handtvätt och avstånd, för att undgå smitta. De två munskydden hon alltid bär med sig får väl åka på om det blir trångt, har hon tänkt. Men hon är inte rädd.

– Jag känner inte att jag är i större fara här än vad jag skulle vara i Schweiz.

Viktig inkomstkälla

En del av de utländska studenterna är en viktig inkomstkälla för universiteten – det gäller för personer från länder utanför EU som inte kommer via utbyte, utan som betalar för att läsa en hel utbildning i Sverige. Lunds universitet får till exempel in cirka 125 miljoner kronor om året på det här sättet.

Frågan är nu hur många av dessa studenter som kan komma. Många av universiteten som svarat på TT:s enkät säger att det i och för sig inte är färre än vanligt i denna studentgrupp som anmält sig, men att det återstår att se om de dyker upp. Dels fungerar inte flygtrafiken som normalt, dels har många haft problem med att ta sig till en ambassad för att ordna med uppehållstillstånd i Sverige.

ANNONS

– Det ska bli väldigt spännande att se de närmaste dagarna hur många som lyckas ta sig till Sverige, säger Richard Stenelo.

Den tredje gruppen kallas i universitetsvärlden "free-riders", det är EU-medborgare som gratis kan läsa en hel utbildning i Sverige. Flertalet universitet för ingen särskild statistik kring dem, så även här är osäkerheten stor ända fram till terminsstart.

Digital undervisning

Hawaz Fanta från Etiopien flyttar till Lund med fru och barn för att studera ekonomisk tillväxt, befolkning och utveckling, ett tvåårigt masterprogram. I Etiopen har det inte varit någon lockdown, men munskydd används mycket mer än i Sverige, konstaterar han.

TT: Har du känt oro för att åka hit?

– Nej, ni har ett mycket liberalt samhälle och universitetet har aviserat att undervisningen de första tio veckorna kommer att ske digitalt, förutom vissa seminarier och gruppövningar, och sedan efter det får vi se. Jag har inte varit rädd alls.

"Känns konstigt"

Salva Monzo Martinez från Spanien tycker att de första dygnen i Sverige känts märkliga.

– Att allt ser så normalt ut här, det känns konstigt för mig.

TT: Är du mer rädd för att bli smittad här än i Spanien?

– Jag vet inte, men det känns konstigt, för folk verkar så avslappnade. Samtidigt vet jag ju att problemet är närvarande.

ANNONS

Cecilia Klintö/TT

En man med tur – Matthieu Gasp från Frankrike. Nu ska han läsa statsvetenskap i Lund.
En man med tur – Matthieu Gasp från Frankrike. Nu ska han läsa statsvetenskap i Lund. Bild: Johan Nilsson/TT
'Jag känner inte att jag är i större fara här än vad jag skulle vara i Schweiz', säger Anouk Manzanell, som ska läsa biomedicin.
"Jag känner inte att jag är i större fara här än vad jag skulle vara i Schweiz", säger Anouk Manzanell, som ska läsa biomedicin. Bild: Johan Nilsson/TT
'Jag har inte varit rädd alls', säger Hawaz Fanta från Etiopien.
"Jag har inte varit rädd alls", säger Hawaz Fanta från Etiopien. Bild: Johan Nilsson/TT
'Det känns konstigt, för folk verkar så avslappnade. Samtidigt vet jag ju att problemet är närvarande', säger Salva Monzo Martinez från Spanien.
"Det känns konstigt, för folk verkar så avslappnade. Samtidigt vet jag ju att problemet är närvarande", säger Salva Monzo Martinez från Spanien. Bild: Johan Nilsson/TT

Fakta: Läget på 17 universitet

Uppsala: 77 universitetsgemensamma utbytesstudenter är i nuläget anmälda, men fortfarande görs avhopp. Hösten 2019 var det 281.

Göteborg: I år är det fem universitetsgemensamma utbytesstudenter som läser på distans, förra hösten var det 64 inresande. Sedan har även fakulteter och institutioner egna utbytesprogram.

Lund: En normal hösttermin är det cirka tusen inresande utbytesstudenter, i år är det cirka 400.

Stockholm: I år 257 utbytesstudenter, förra året 584.

Umeå: I år 330 utbytesstudenter, förra året 535.

Linköping: I år 290 utbytesstudenter, förra året var det 596. Utbyten inställda inom medicin.

KTH: I år är det "avsevärt färre" utbytesstudenter, förra året var det 1 006.

Chalmers: I år är det 267 anmälda utbytesstudenter, men avhopp görs fortfarande. Förra året var det 416.

Luleå: I år 98, förra året 160.

Malmö: I år 27 (varav 21 deltar digitalt fram till november), förra året 133.

Mittuniversitetet: Alla utbyten inställda. Förra året 110.

Örebro: Alla utbyten inställda, men nio läser på distans. Förra året 169.

Linnéuniversitetet: Just nu är det 175 som behållit sin plats. Förra året var det 429 utbytesstudenter.

Karlstad: I dagsläget väntas 74 utbytesstudenter. Förra året var det 146.

SLU: I år är det 74, förra året var det 129 utbytesstudenter.

Handelshögskolan: I år är det 53 utbytesstudenter on-campus, förra året var det 126.

Karolinska institutet: I år har åtta utbytesstudenter antagits, förra året var det 117. KI har ställt in alla kliniska utbytesstudier, det vill säga där utbildningen är förlagd till vårdmiljöer.

När det gäller betalande studenter från länder utanför EU är bilden ännu oklarare. På många universitet har ungefär lika många som vanligt betalat anmälningsavgift. Men de har möjlighet att få pengarna tillbaka vid avhopp ända fram tills terminsstart.

Det råder också oklarheter kring EU-medborgare som antagits till hela program, eftersom flertalet universitet inte för särskild statistik över denna grupp.

Källa: TT:s enkät

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS