Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Morgan Johansson (S) syntes i shoppingcentret Nova i Lund under annandagen. Bild: Amir Nabizadeh/TT
Morgan Johansson (S) syntes i shoppingcentret Nova i Lund under annandagen. Bild: Amir Nabizadeh/TT

Trots statsministerns uppmaning: Morgan Johansson (S) gick på mellandagsrea

Statsminister Stefan Löfven har varit tydlig med sin uppmaning till svenska folket om att undvika årets mellandagsrea. Trots det syntes Morgan Johansson (S) på ett köpcentrum i Lund under mellandagarna. Det rapporterar SVT Nyheter.

På annandag jul köade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) utanför shoppingcentret Nova i Lund. Inne i köpcentret syntes han senare tillsammans med flera livvakter, enligt uppgifter till SVT. Detta trots den pågående pandemin och statsministerns återkommande uppmaningar till befolkningen om att undvika all form av trängsel.

Tisdagen 8 december meddelade statsminister Stefan Löfven under en presskonferens att den nya normen för sociala situationer är att undvika nya kontakter.

– Undvik att gå i butiker, sa statsminister Stefan Löfven (S) på presskonferensen.

Under en presskonferens några dagar senare uppmanade regeringen och Folkhälsomyndigheten handeln att ställa in alla mellandagsreor.

Samtidigt var man tydlig med att ansvaret även ligger hos individen.

LÄS MER: Uppmaningen: Ställ in alla mellandagsreor

”Försenad julklapp”

I ett sms till SVT bekräftar Morgan Johansson att han var på köpcentret i Lund för att köpa en julklapp.

”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar. Det var oförsiktigt, och jag borde ha planerat det inköpet bättre. Det var dock ingen trängsel, och det gick att hålla säkra avstånd tack vare de vakter som reglerade antalet besökare.”, skriver han.

Varuhuset Nova i Lund har satt in vakter som ska se till att det inte blir trångt i varuhuset, man har också möblerat om i restaurangdelen för att öka avståndet mellan matgästerna och utökat städningen.

LÄS MER: Stort tapp för butikerna när kunderna stannar hemma

”Otroligt olämpligt”

Trots det är virusforskaren Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet, förvånad över uppgifterna.

– En minister och statsminister omfattas så vitt jag vet av rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Spontant känns det otroligt olämpligt om det inte rör sig om något som inte går att undvika, som ett apoteksbesök eller liknande, säger han till SVT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.