Trots regn – stor brist på grundvatten

Trots att det regnat en hel del under senare tid står grundvattnet mycket under det normala i stora delar av landet.

ANNONS
|

Läget för grundvattnet i Götaland, Svealand och södra Norrland är fortsatt allvarligt, enligt Sveriges geologiska undersökning (SGU) som regelbundet mäter vattennivåerna i landet. Mätningar visar att nivåerna är mycket under det normala för årstiden.

- Det är bara under några fåtal enskilda år som nivåerna har varit lägre. Men vi får se nu hur det blir längre fram i juli och augusti. Det kan bli så att vi får nytt bottenrekord i år, säger Emil Vikberg, hydrogeolog på SGU.

ANNONS

I övriga delar av landet ser det bättre ut. I norra Norrland och längs Västkusten är vattennivåerna mer normala. Längs Västkusten har nivån varit oförändrad eller till och med stigit något under maj. I de mindre vattenmagasinen, som påverkar de med egen brunn, ser det något bättre ut eftersom det regnat lite under maj och juni.

- När det blir låga nivåer är det den enskilde som har brunn som påverkas särskilt. Det kan bli så att grävda brunnar sinar eller att man i kustnära områden får förhöjda salthalter i vattnet i borrade brunnar.

Allt talar för att grundvattennivån är fortsatt låg under sommaren, oavsett nederbörd. Det mesta av det regn som faller under våren och sommaren sugs upp av växter eller dunstar. Det måste falla kopiösa mängder regn för att vatten ska strila ner i marken.

- Normalt sett regnar det inte så mycket, säger Emil Vikberg.

ANNONS

Troligtvis kommer en återhämtning av grundvattennivåerna att kunna ske först till hösten.

TT

Fakta: Vattennivåerna i maj

I de stora magasinen, det vill säga under rullstensåsar och liknande:

Nivåer mycket under det normala från Kalmar/Halmstad i söder till strax norr om Östersund/Sundsvall.

Nivåer under det normala: I Skåne och södra Småland, Östersund/Härnösand och norrut till Skellefteå/Sorsele.

Nära normala: Mellan Skellefteå/ Sorsele och Piteå/Arjeplog.

Mycket över normala: Norr om Piteå/Arjeplog.

I mindre magasin, det vill säga i morän:

Nivåer mycket under det normala: Kronobergs län, Sörmland (utom kusten) Örebro län, östra Dalarna, Uppland, Gävleborg norrut till Sundsvall.

Nivåer under det normala: Östersjökusten, Östergötland, västra Värmland, södra fjällen och norrut till strax norr om Östersund och Örnsköldsvik.

Nivåer nära normala: Gotland, Öland, Blekinge, Skåne, inre Västra Götaland. Från Örnsköldsvik/strax norr om Östersund och norrut till Sarek.

Mycket över normala: Västkusten, norr om Sarek.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

ANNONS