Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glass med alkohol i ska från och med den 1 juli endast få säljas av Systembolaget, men i nuläget finns inga planer på att erbjuda fryst glass på plats i Systembolagets butiker. Arkivbild.

Trots ny lag – bara ofryst alkoglass i butik

Glass med alkohol i ska från och med den 1 juli endast få säljas av Systembolaget – men räkna inte med att hitta glassfrysar i butikerna.

Lagen, som är en av många nya lagar som träder i kraft i Sverige den 1 juli, innebär att alkoglassen ses som ett alkoholdrycksliknande preparat och därmed regleras på samma sätt som alkoholdrycker.

Lennart Agén, presschef på Systembolaget, välkomnar lagändringen.

- Vi tycker att det är bra att alkoholhaltiga produkter behandlas på samma sätt, så det är klart att Systembolaget ska sälja dem med försäljningsregler utan privat vinstintresse, säger han.

Men i nuläget finns inga planer på att erbjuda fryst glass på plats i butikerna.

- Det finns i ofryst form. Leverantörer som vill erbjuda kunderna glassen är välkomna att göra det i dagsläget via beställningssortimentet.

TT: Ofryst glass?

- Det är en form av isglass i flytande form. Sedan kan kunderna välja själva om man vill dricka den i flytande form eller frysa in den som en isglass.

Glassen har en alkoholhalt på fem procent. Det som gäller nu är att få mer kunskap om hur kundefterfrågan för alkoholhaltig glass ser ut, säger Lennart Agén.

- Vi behöver lära oss mer om produkten, och hur vi ska få in den i vår inköpsprocess som nu är anpassad för drycker.