Enligt experter ska man välja svenska ägg om man vill undvika salmonella. Arkivbild.
Enligt experter ska man välja svenska ägg om man vill undvika salmonella. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Trots larmen – ingen risk äta svenska ägg

Råa, löskokta eller stekta. Hur du väljer att äta dina ägg påverkar risken för att smittas av salmonella.
Men enligt experter finns det ingen anledning att undvika svenskproducerade ägg, trots de senaste salmonellautbrotten.

ANNONS
|

Svenska ägg har återkallats i omgångar sedan salmonella konstaterats hos en större äggproducent i slutet av december förra året.

I början av januari kunde Jordbruksverket lokalisera smittan till ett av stallen.

– Efter att smittan konstaterades har Jordbruksverket genomfört täta provtagningar i samtliga stall för att minska risken för folkhälsan, säger Katharina Gielen, smittskyddschef vid Jordbruksverket.

Men i februari återkallades ägg återigen från samma äggproducent.

– Det nu aktuella återtagandet beror inte på ytterligare smittspridning inom besättningen utan verkar bero en kommunikationsmiss mellan företaget och äggdistributören. De stall där smitta konstaterats är under sanering, säger Katharina Gielen.

Sverige har minst salmonella

Hittills har 79 personer smittats i Sverige sedan december. Men enligt Katharina Gielen behöver konsumenter generellt inte vara oroliga för att köpa och äta svenska ägg.

ANNONS

– Den situation som har uppstått är väldigt ovanlig. Att det rör sig om så många ägg beror på att det drabbat en stor besättning. Efter det andra återtagandet av ägg i februari ökade vi provtagningsfrekvensen ytterligare.

Sofia Boqvist, docent i livsmedelssäkerhet vid SLU, delar bilden av att det finns en hög säkerhet kring svenska ägg.

– Sverige har minst salmonella i hela världen. Vi leder världsligan i salmonellakontroll. Så om står man i butiken och väljer mellan svenska och andra ägg, då ska man välja svenska.

Då dör salmonellabakterier

För den som ändå känner sig orolig påminner Sofia Boqvist om att salmonellabakterier dör vid 70 till 72 grader.

– Det är också en kombination av tid och temperatur. Om man har en väldigt hög temperatur kan man koka äggen en kortare tid, och har man en lägre temperatur tar det lite längre tid innan bakterierna dör, säger hon och fortsätter:

— Man kan ju kanske inte stå med en termometer och mäta temperaturen i ägg. Man får väl se till att det är genomkokt eller genomstekt om man vill vara helt säker, men själv går jag inte omkring och är särskilt orolig för salmonella i svenska ägg.

Fakta: Salmonella

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS