Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/11

Tromber siktade på Västkusten

Det inte helt ofarliga väderfenomenet tromber bildades under lördagens åskväder i Skåne, Götaland och Svealand. Nu varnar SMHI om att det kan bli fler i veckan.

SMHI fick under lördagen in flera iakttagelser om att tromber förekommit i Skåne och Södermanland i samband med åska.

- En tromb bildas i ett åskmoln och består av en virvelvind. Den ser ut som en tratt ungefär, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Även i fredags kom det åskskurar på Västkusten. Då var det många bohuslänningar som såg tromber. Ulf Hjelmgren hade varit ute på promenad i Fiskebäckskil med familjen när de kände att det blev oroligt i luften och himlen blev allt mörkare.

- Då såg vi tromben. Vi blev inte rädda, men det är fascinerande kan jag tycka. Vi har sett några innan men det var väldigt längesen nu, säger Ulf Hjelmgren som tidigare fått sin bild på tromben publicerad av SVT Nyheter Väst.

Men även om en tromb kan se häftig ut, ska man inte närma sig den.

- Man ska absolut inte gå i närheten av den. Den har sådan kraft att den kan slänga runt lösa föremål, varnar Ohlsson.

Det är inte ovanligt att tromber bildas i Sverige, både över vatten och på land, särskilt sommartid då det är åska. 

- De svenska tromberna kan dock inte jämföras med de som förekommer i USA. Där är de betydligt kraftigare, säger Alexandra Ohlsson.

Ovädret i Skåne, Svealand och östra delarna av Götaland drar sig den kommande veckan vidare uppåt mot de norra delarna av Norrland.

- Det ser ut att bli åska och lokalt kraftigt regn. Så det finns förutsättningar för att det uppstår fler tromber, men då uppåt landet, säger hon.

Medan norra Norrland får regn och åska är det i stora delar av landet väldigt torrt. SMHI varnar för stor eller lokalt mycket stor risk för bränder i skog och mark i östra delen av landet.

- Så iaktta försiktighet, till exempel om ni grillar, säger Alexandra Ohlsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.