Åtal har nu väckts vid Kristianstads tingsrätt för det grova rånet mot en kennel i januari i år. Arkivbild.
Åtal har nu väckts vid Kristianstads tingsrätt för det grova rånet mot en kennel i januari i år. Arkivbild.

Trio åtalas för våldsamt kennelrån

Kennelägaren blev sprejad med färg i ansiktet, misshandlad och bunden med silvertejp innan de sex golden retriever-valparna stals.

ANNONS

En morgon i början av januari ska de två männen ha överfallit kennelägaren när hon var ute i sitt hundstall. Efter misshandeln satte de silvertejp över hennes mun och tejpade fast armar och fötter innan de stal valparna, enligt åtalet.

- De har lämnat henne skadad och blödande. Och utan att egentligen veta hur lång tid det tar för henne att komma upp på fötter och komma loss, säger kammaråklagare Christofer Ramkvist.

ANNONS

"Brutalt"

Kennelägaren fick ett sår i huvudet och en fraktur på ena foten. Det fanns en risk att det kunde ha gått mycket värre för henne, anser åklagaren.

- Det är brutalt att lämna någon så. Framför allt när det blöder från näsan och munnen tejpades för. Då kan man ju inte andas och då kvävs man ganska fort.

De två männen, 27 och 34 år gamla, åtalas för grovt rån. En 23-årig kvinna misstänks för medhjälp till brottet. Hon ska bland annat knappt två veckor före rånet ha lagt upp en annons på internet om att valpar fanns att köpa.

- Hon är den som kan hur man hanterar valpar och säljer valpar. Annonsen är betald med hennes telefon. Sedan har hon varit med och sålt och levererat i varje fall tre valpar efter brottet. Vi tror att hon är med på det här från början. Hur mycket hon visste skulle ske på platsen får vi se i huvudförhandlingen, säger Christofer Ramkvist.

ANNONS

Fem valpar har hittats

Polisen har uppgett att fem av sex valpar har återfunnits och nu bor hos kennelägaren, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Enligt åtalet är valpkullen värd 85000 kronor.

Två andra kvinnor åtalas misstänkta för häleri. En av dem ska ha låtit männen förvara valparna i hennes lägenhet. Den andra kvinnan har tagit hand om en av valparna, men sedan lämnat tillbaka den trots att hon visste att den var stulen, uppger åklagaren.

TT

Fakta: Tips vid hundköp

Planera ditt valpköp i god tid. Impulsköp på internet är alltid ett högriskprojekt.

Kontakta en uppfödare via exempelvis Svenska Kennelklubben (SKK) och gör det innan det finns en valp. Försök att träffa föräldrarna innan du bestämmer dig.

Lita på magkänslan – genomför inte ett köp om du får känslan av att något är fel.

Undvik erbjudande om leverans till ditt hem eller en mötesplats. Det är ofta ett sätt för en säljare att hålla sig anonym.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett besiktningsintyg, som är högst sju dagar gammalt, från veterinär.

Dokument som stamtavla eller pass ska du få i handen vid köp.

Försök träffa modertiken och gärna båda föräldrarna om det går. Be om tikens id-nummer för att säkerställa att det inte är en "bulvantik".

Öron och svans på hundar får inte kuperas i Sverige. Är hunden öron- eller svanskuperad är den inte född i Sverige.

Källor: Jordbruksverket, Svenska kennelklubben

ANNONS