Antalet klamydiafall har fortsatt att minska under sommaren enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Antalet klamydiafall har fortsatt att minska under sommaren enligt Folkhälsomyndigheten. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani/TT

Trenden fortsätter: Färre klamydiafall

ANNONS

Antalet klamydiafall i maj och juni minskade med 11 procent jämfört med samma månader förra året. Under sommaren har trenden fortsatt: under juli, augusti och de tre första veckorna av september minskade fallen med 11, 20 respektive 21 procent jämfört med samma månader i fjol, enligt Folkhälsomyndigheten.

Men om antalet klamydiafall faktiskt har minskat är oklart. Det kan helt enkelt vara färre som testar sig.

– Troligen är det färre som testar sig för klamydia sedan i våras. Men det finns också en möjlighet att social distansering har bidragit till minskade sexuella kontakter och som följd en minskad spridning av infektionen, men det är för tidigt för att konstatera, säger Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

ANNONS

Även antalet fall av gonorré har minskat under sommaren: mellan 31 och 38 procent färre fall under juli, augusti och de tre första septemberveckorna. Inte heller här är det fastslaget om orsaken är färre provtagningar eller om fallen faktiskt minskat.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS